Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś, co skradło podniebienia moich domowników, czyli drożdżowy warkocz a'la pizza z serem i szynką parmeńską. Pizzę lubi chyba każdy z nas, a w takiej wersji wygląda efektownie i świetnie smakuje np. z sosem czosnkowym
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1808
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8375
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 757
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253475
Polecam.
Odsłon: 1464
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1808
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8375
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 757
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253475
Polecam.
Odsłon: 1464
Składniki
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Do miski lub misy robota wsypać mąkę i sól, wlać zaczyn drożdżowy i zacząć wyrabiać ciasto, teraz wlać oliwę i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Gotowe odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h-1,5h (ma podwoić objętość).
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na cienki prostokąt, środek wzdłuż długiego boku posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym, ułożyć tarty ser i szynkę, na górę jeszcze trochę sera. Następnie oba boki ponacinać.
Boki zawijać naprzemiennie do środka tworząc warkocz.
Gotowy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać tartym serem i posypać ziarenkami. Piec 20-25 minut w 180-190 stopniach do zrumienienia. Polecam, bo pyszne :-)