Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem jak jest u Was, ale ja zazwyczaj w sobotę wieczorem mam ochotę na "coś specjalnego", dzisiaj wybór padł na pizzę. A że najlepszą pizzę robi mój Mąż to podzielę się jego sprawdzonym pr6 byzepisem. Prostota, minimalizm składników, grube ciasto, mnóstwo sera, domowy sos pomidorowy to jest to co lubimy najbardziej. A do tego brzegi wypełnione rozplywajacym się serem sprawiają, że pizza smakuje jak Pizza Hut.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 303
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2245
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2843
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 631
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 303
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2245
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2843
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 631
Składniki
Z podanej ilości wychodzą 2sztuki na okrągłą 32cm blaszkę. PRZYGOTOWANIE 1. Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże i dobrze wymieszać. 2. Następnie dodać olej, cukier, sól i znów wszystko dobrze wymieszać 3. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto przy pomocy miksera końcówką do ciast drożdżowych aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to można dodać trochę mąki) 4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30 minut.
SOS POMIDOROWY Do garnka dodać 2 łyżki oleju, podsmażyć chwilę przeciśniety przez prasę czosnek dodać pomidory, zioła, sol i pieprz. Gotować na małym ogniu 15 min.
Po wyrośnięciu ciasta: 1. Ciasto przeciąć na dwie kule. Pierwszą część stopniowo rozgniatać na blaszce. Zostawić gruby brzeg pod którym kładziemy pokrojony w słupki ser. 2. Zostawić na 5min, posmarować sosem, rozłożyć szynkę i posypać startym żółtym serem. 3. Piec 13min 220-230 stopni góra-dół na najniższym poziomie wysuwanym. Podobnie zrobić z drugą połowa ciasta.
Smacznego