Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pyszną pizzę na cienkim cieście. Ciasto na pizzę robi się łatwo, a wychodzi pyszne. Pizza jak z pizzerii, albo i lepsza. To pizza, która zawsze się udaje. Mogę śmiało powiedzieć, że to najlepsze ciasto na pizzę, jakie przygotowuję. Wierzch możemy przygotować dowolnie. Moja dzisiejsza propozycja to pizza z salami i mozzarellą w kulce. Do tego po upieczeniu posypana pyszną rukolą.
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21341
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 50
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 14
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21341
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 50
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 14
Składniki
Do ciepłej wody dodajemy łyżeczkę cukru i świeże drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i wlewamy do mąki. Dolewamy też oliwę. Mieszamy
Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy na ok 40 minut przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na dwie części i z każdej formujemy kulkę
Jedną kulkę rozwałkowujemy na okrąg o śr ok 30 cm i pozostawiamy, a w tym czasie przygotowujemy resztę składników
Do passaty dodajemy przeciśnięty czosnek, suszone oregano, solimy i doprawiamy delikatnie pieprzem. Mieszamy
Mozzarellę rwiemy w rękach na kawałki lub kroimy w plasterki. Papryczkę kroimy w cienkie plasterki
Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę przygotowanej passaty, układamy plasterki jednej mozzarelli oraz część plasterków papryczki. Całość oprószamy oregano
Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy na ustawieniu pizza ok 10 minut
Po upieczeniu posypujemy rukolą