Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pyszną pizzę na cienkim cieście. Ciasto na pizzę robi się łatwo, a wychodzi pyszne. Pizza jak z pizzerii, albo i lepsza. To pizza, która zawsze się udaje. Mogę śmiało powiedzieć, że to najlepsze ciasto na pizzę, jakie przygotowuję. Wierzch możemy przygotować dowolnie. Moja dzisiejsza propozycja to pizza z salami i mozzarellą w kulce. Do tego po upieczeniu posypana pyszną rukolą.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 28
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 100
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 28
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 100
Składniki
Do ciepłej wody dodajemy łyżeczkę cukru i świeże drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i wlewamy do mąki. Dolewamy też oliwę. Mieszamy
Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy na ok 40 minut przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na dwie części i z każdej formujemy kulkę
Jedną kulkę rozwałkowujemy na okrąg o śr ok 30 cm i pozostawiamy, a w tym czasie przygotowujemy resztę składników
Do passaty dodajemy przeciśnięty czosnek, suszone oregano, solimy i doprawiamy delikatnie pieprzem. Mieszamy
Mozzarellę rwiemy w rękach na kawałki lub kroimy w plasterki. Papryczkę kroimy w cienkie plasterki
Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę przygotowanej passaty, układamy plasterki jednej mozzarelli oraz część plasterków papryczki. Całość oprószamy oregano
Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy na ustawieniu pizza ok 10 minut
Po upieczeniu posypujemy rukolą