Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza na makaronowym spodzie

Pizza na makaronowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4706

Dodano:

Odsłon: 1884

Odmieniona wersja tradycyjnej pizzy

Składniki

  • Makaron 200 gram
  • Jajka 2 szt.
  • Cebula
  • Szynka
  • Ser
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Ketchup / przecier pomidorowy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał i odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Pokrojoną w półplasterki cebulę oraz plasterki szynki podsmażamy na rumiano.

  3. Do ostudzonego makaronu dodajemy jajka, wsypujemy odrobinę soli oraz zioła prowansalskie, całość dokładnie mieszamy. Wykładamy to na rozgrzaną i polaną olejem patelnię. Smażymy na wolnym ogniu, aż się zarumieni. Odwracamy makaronowy spód na drugą stronę i wierzch smarujemy przecierem pomidorowym lub ketchupem. Wykładamy na to podsmażoną wcześniej szynkę oraz cebulę, kładziemy ser i całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Smażymy na małym ogniu i pod przykryciem, aż ser się rozpuści i spód zarumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń