Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, serem bez mleka. Jest pyszna, a jej cienkie ciasto chrupie przy każdym kęsie. Sos pomidorowy idealnie dopełnia smak świeżych pieczarek, a roztopiony, wegański ser dodaje tej pizzy wyjątkowego charakteru. Taki wypiek to idealna opcja dla tych, którzy szukają smacznej alternatywy bez składników pochodzenia zwierzęcego.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Do miski wsyp przesianą mąkę, sól i drożdże. Dodaj ciepłą (nie gorącą!) wodę i wymieszaj łyżką, a potem wyrabiaj ręką przez ok. 5 minut. Ciasto powinno stać się elastyczne, lekko lepkie, ale nie powinno przyklejać się do dłoni. Do wyrabiania ciasta możesz użyć też robota kuchennego ze specjalnym hakiem.
Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Czarną blachę z piekarnika wstaw do pieca i ustaw temperaturę na 220°C. Możesz także wykorzystać kamień do pizzy. Będziesz potrzebować 2 kamieni.
W czasie, gdy ciasto rośnie, do garnka wlej oliwę, następnie passatę i podgrzewaj na małym ogniu przez około 20 minut. Aby podkreślić smak, możesz dodać drobno posiekaną cebulkę lub 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw sos oregano, solą, czarnym pieprzem i cukrem. W razie potrzeby zblenduj lub przetrzyj przez sito.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Z każdej uformuj kulę i rozciągając uzyskaj okrągłe placki. Ułóż je na fragmencie papieru do pieczenia i ostrożnie przełóż na rozgrzaną blachę piekarnika (lub kamień do pizzy). Wierzch drożdżowego placka posmaruj sosem pomidorowym, posyp drobno startym serem i rozłóż plasterki pieczarek. Wstaw pizzę do piekarnika i trzymaj ok. 10-12 minut.
Gotową wegańską pizzę wyjmij z pieca, udekoruj listkami bazylii i od razu podawaj.