Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to czysta wariacja na temat tego włoskiego przysmaku. Włoski w tej pizzy jest sos z dodatkiem mieszanki arrabbiata, amerykańskie dość grube i puszyste ciasto, a greckie obłożenia al'a sałatka grecka i sos tzatziki.
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2422
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2422
Składniki
Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać okrągły placek. Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Następnie posypujemy mozzarellą i pokruszoną fetą. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na tzatzyki i polewamy nimi pizzę. Wierzch posypujemy resztą pokrojonych składników. Pieczemy 15-25 minut na środkowym poziomie piekarnika w 250 stopniach C. Pizzę podajemy posypaną natką pietruszki.