Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem pizzę zrobiłam z warzywami na patelnię. Pizza dzięki nim nabrała fajnego smaku i ładnie kolorowo wyglądała. Zrobiłam ją bez pieczarek i dałam swojską wędzoną szynkę i cienką swojską kiełbaskę czosnkową. Pizza dzięki nim również nabrała fajnego smaczku.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Przygotowanie pizzy należy rozpocząć oczywiście od zrobienia ciasta. Aby zrobić dobre puszyste ciasto drożdżowe najpierw przygotowuje się zaczyn. tak też uczyniłam i ja. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Zalałam to wszystko ciepłym mlekiem i wymieszałam tak aby nie było grudek. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut aby zaczął pracować. Warzywa wrzuciłam na patelnie i przesmażyłam na łyżce oleju aż zrobiły się miękkie. Resztę mąki wsypałam do miski. Dodałam do niej sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wyrobiłam rękami na jednolite elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na blaszkę i rozwałkowałam je dopasowując do kształtu blachy. Przecier pomidorowy wymieszałam z ketchupem i tak przygotowanym sosem posmarowałam równo ciasto i po wierzchu posypałam je roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Na sosie poukładałam usmażone warzywa. Ser żółty wędzony starłam na tarce na małych oczkach i posypałam nim równomiernie pizzę. Wędlinę pokroiłam na małe kawałki i poukładałam na serze. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni i wstawiłam pizzę. Piekłam ją ok. 10-15 minut aż brzegi się dobrze przyrumieniły.