Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza z brzegami pełnymi sera"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8424
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8424
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, 250 ml letniej wody, sól i zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 45 minut.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w rondlu na oleju przez 2–3 minuty. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Papryczki kroimy w cienkie plastry. Ser gouda ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy, aby powstały koła. Ich brzegi, na szerokości ok. 1 cm, posypujemy startym serem. Zawijamy ciasto, aby całkowicie przykryło ser, i mocno dociskamy brzegi.
Środek ciasta smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy suszonym oregano, wykładamy resztę sera gouda, pokruszoną mozzarellę oraz paski czerwonej i żółtej papryki. Pizze pieczemy ok. 15 minut w 220oC. Podajemy z sosami.
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 3,40 zł.
Wartość odżywcza porcji 750 kcal Białko 38 g/Tłuszcz 31 g/Węglowodany 79 g.Źródło: Rewia