Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-12-2021
Burrata to włoski ser - kulka mozzarelli kryjąca miękkie wnętrze ze stracciatelli i śmietany. Jest delikatny, ze świeżymi mlecznymi nutami. Do chrupiącej aromatycznej pizzy pasuje idealnie.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29171
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1601
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 128
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18463
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 612
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29171
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1601
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 128
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18463
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 612
Składniki
Do pieczenia pizzy polecam kamień. Ja używam szamotowego. Przed pieczeniem, kamień należy nagrzać. Wkładamy go do piekarnika, na wysoką półkę i nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę. Kamień powinien grzać się przez co najmniej godzinę, więc najlepiej nagrzewać go już zanim weźmiemy się za zagniatanie ciasta. Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników. Ciasto długo zagniatamy - powinno być elastyczne i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem na wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy, podsypując kaszą manną. Pizzę najlepiej przygotować na drewnianej łopatce podsypanej kaszą manną, aby bez problemu zsunąć ją na kamień. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy, posypujemy ziołami. Układamy dodatki - szynkę i warzywa. Pizzę zsuwamy na kamień i pieczemy do zarumienienia - u mnie wystarczyło 5-6 minut. Na upieczonej pizzy układamy burratę. Pizzę kroimy na kawałki i na każdy nakładamy kawałek sera.