Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-12-2021
Burrata to włoski ser - kulka mozzarelli kryjąca miękkie wnętrze ze stracciatelli i śmietany. Jest delikatny, ze świeżymi mlecznymi nutami. Do chrupiącej aromatycznej pizzy pasuje idealnie.
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 231
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16966
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski d...
Odsłon: 551
Święto zakochanych to doskonała okazja do spędzenia razem wieczoru, najlepiej...
Odsłon: 597
Błyskawiczna i smaczna zupa paprykowa, którą przygotujesz z zaledwie kilku sk...
Odsłon: 85
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 231
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16966
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski d...
Odsłon: 551
Święto zakochanych to doskonała okazja do spędzenia razem wieczoru, najlepiej...
Odsłon: 597
Błyskawiczna i smaczna zupa paprykowa, którą przygotujesz z zaledwie kilku sk...
Odsłon: 85
Składniki
Do pieczenia pizzy polecam kamień. Ja używam szamotowego. Przed pieczeniem, kamień należy nagrzać. Wkładamy go do piekarnika, na wysoką półkę i nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę. Kamień powinien grzać się przez co najmniej godzinę, więc najlepiej nagrzewać go już zanim weźmiemy się za zagniatanie ciasta. Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników. Ciasto długo zagniatamy - powinno być elastyczne i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem na wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy, podsypując kaszą manną. Pizzę najlepiej przygotować na drewnianej łopatce podsypanej kaszą manną, aby bez problemu zsunąć ją na kamień. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy, posypujemy ziołami. Układamy dodatki - szynkę i warzywa. Pizzę zsuwamy na kamień i pieczemy do zarumienienia - u mnie wystarczyło 5-6 minut. Na upieczonej pizzy układamy burratę. Pizzę kroimy na kawałki i na każdy nakładamy kawałek sera.