Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-12-2021
            Burrata to włoski ser - kulka mozzarelli kryjąca miękkie wnętrze ze stracciatelli i śmietany. Jest delikatny, ze świeżymi mlecznymi nutami. Do chrupiącej aromatycznej pizzy pasuje idealnie.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35696
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1205
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6008
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35696
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1205
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6008
        
        
                Składniki
Do pieczenia pizzy polecam kamień. Ja używam szamotowego. Przed pieczeniem, kamień należy nagrzać. Wkładamy go do piekarnika, na wysoką półkę i nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę. Kamień powinien grzać się przez co najmniej godzinę, więc najlepiej nagrzewać go już zanim weźmiemy się za zagniatanie ciasta. Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników. Ciasto długo zagniatamy - powinno być elastyczne i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem na wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy, podsypując kaszą manną. Pizzę najlepiej przygotować na drewnianej łopatce podsypanej kaszą manną, aby bez problemu zsunąć ją na kamień. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy, posypujemy ziołami. Układamy dodatki - szynkę i warzywa. Pizzę zsuwamy na kamień i pieczemy do zarumienienia - u mnie wystarczyło 5-6 minut. Na upieczonej pizzy układamy burratę. Pizzę kroimy na kawałki i na każdy nakładamy kawałek sera.