Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-12-2021
Burrata to włoski ser - kulka mozzarelli kryjąca miękkie wnętrze ze stracciatelli i śmietany. Jest delikatny, ze świeżymi mlecznymi nutami. Do chrupiącej aromatycznej pizzy pasuje idealnie.
Pieczony kalafior nadaje zupie głębi smaku. Zupa jest pyszna.
Odsłon: 120
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1105
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 708
Pieczony kalafior nadaje zupie głębi smaku. Zupa jest pyszna.
Odsłon: 120
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1105
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 708
Składniki
Do pieczenia pizzy polecam kamień. Ja używam szamotowego. Przed pieczeniem, kamień należy nagrzać. Wkładamy go do piekarnika, na wysoką półkę i nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę. Kamień powinien grzać się przez co najmniej godzinę, więc najlepiej nagrzewać go już zanim weźmiemy się za zagniatanie ciasta. Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników. Ciasto długo zagniatamy - powinno być elastyczne i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem na wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy, podsypując kaszą manną. Pizzę najlepiej przygotować na drewnianej łopatce podsypanej kaszą manną, aby bez problemu zsunąć ją na kamień. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy, posypujemy ziołami. Układamy dodatki - szynkę i warzywa. Pizzę zsuwamy na kamień i pieczemy do zarumienienia - u mnie wystarczyło 5-6 minut. Na upieczonej pizzy układamy burratę. Pizzę kroimy na kawałki i na każdy nakładamy kawałek sera.