Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza w domowym zaciszu jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Tak jest to możliwe. Moje ostatnie odkrycie dedykowane dla wielbicieli pizzy i innych włoskich wypieków to mini piecyk do pizzy. Pizza z jego użyciem jest gotowa w 4-5 minut i rzeczywiście smakuje jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Cena takiego piecyka w zależności od mocy, firmy, wielkości kamienia i ilości kamieni oscyluje między 400, a 800 zł. Jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami pizzy to polecam zakup szybko się zwróci. Poniżej kolejna propozycja domowej pizzy jak z włoskiej pizzerii.
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 175
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 472
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 40
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 175
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 472
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 40
Składniki
ciasto: Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy sól rozpuszczoną w pozostałej wodzie i stopniowo dodając oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość.
sos: Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy cienko pokrojoną cebulę, cukinię, paprykę, chili, plasterki czosnku i chorizo. Posypujemy oregano oraz tymiankiem. Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii. Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.