Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z chorizo, owczym serem i warzywami

Pizza z chorizo, owczym serem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 395 Ocena: 2321

Dodano:

Odsłon: 136

Pizza w domowym zaciszu jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Tak jest to możliwe. Moje ostatnie odkrycie dedykowane dla wielbicieli pizzy i innych włoskich wypieków to mini piecyk do pizzy. Pizza z jego użyciem jest gotowa w 4-5 minut i rzeczywiście smakuje jak z prawdziwej włoskiej pizzerii. Cena takiego piecyka w zależności od mocy, firmy, wielkości kamienia i ilości kamieni oscyluje między 400, a 800 zł. Jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami pizzy to polecam zakup szybko się zwróci. Poniżej kolejna propozycja domowej pizzy jak z włoskiej pizzerii.

Składniki

  • proporcje na 4 okrągłe pizze o średnicy 25 cm:
  • ciasto:
  • 500 g mąki do pizzy typ 00
  • 350 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży piekarskich
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • semolina do podsypania ciasta
  • sos:
  • 500 g passaty pomidorowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek
  • obłożenie na każdą pizzę:
  • 100 g sera owczego
  • połówka małej czerwonej cebuli
  • kilka plasterków chorizo
  • kilka plasterków cukinii
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej słodkiej
  • oregano
  • tymianek
  • listki bazylii do posypania
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza z chorizo, owczym serem i warzywami

Przygotowanie

  1. ciasto:
    Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy sól rozpuszczoną w pozostałej wodzie i stopniowo dodając oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość.

  2. sos:
    Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.

  3. Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy cienko pokrojoną cebulę, cukinię, paprykę, chili, plasterki czosnku i chorizo. Posypujemy oregano oraz tymiankiem.

    Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.

  4. Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii.
    Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń