Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-07-2016
Ciasto na pizzę z mąki chlebowej wyrobiłam i dzięki niej tradycyjne ciasto zmieniłam. Na duży krążek je rozwałkowałam, na obrzeżach ser camembert poukładałam, ciasto w przerwach pozaginałam i fajny kształt pizzy uzyskałam. Środek ketchupem zmieszanym z sosem chili posmarowałam, oliwki i pomidorki cherry tylko dodałam. Pizza na grillu piekła się idealnie, a po dodaniu szynki dojrzewającej, cebulki ze szczypiorkiem i bazylii smakowała genialnie. Pizzą tą można kilka osób na raz częstować i pozostało Wam tylko jej spróbować. Myślę, że w piekarniku jak ją upieczecie, to również w niej się rozsmakujecie.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25015
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6110
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 415
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25015
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6110
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 415
Składniki
Ciasto: Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na kamień do pieczenia, powinno wystawać poza krawędzie (podsypujemy niewielka ilością mąki).
Ser camembert kroimy na ok 16 trójkącików, które układamy w równych odstępach na obrzeżach ciasta. Ciasto pomiędzy serem zaginamy do środka i dociskamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Ketchup mieszamy z sosem chili. Smarujemy nim środek ciasta, następnie posypujemy startym żółtym serem, dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i pomidorki w ćwiartki.
Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C. Kilka min (ok.2-5 min)przed końcem dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę. Przed podaniem pizzy dodajemy listki świeżej bazylii i pokrojoną w plasterki cebulkę ze szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem.
Rada: szynkę dojrzewającą można dodać po upieczeniu pizzy, nie trzeba jej zapiekać i tak zrobi się ciepła, a jej smak pozostanie.