U mnie znów pizza, pizza i jeszcze raz pizza. Kilka składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj zdradzę Wam mój sekret idealnego ciasta na pizzę, które możemy przechowywać około 7 dni w lodówce. Dzięki temu zawsze będziecie mogli przygotować domową pizzę kiedy będziecie mieć na nią ochotę. Ciasto jest wyjątkowo elastyczne, a po upieczeniu zarówno chrupiące jak i miękkie i puszyste.
Pizza z kabanosem i pieczarkami + patent na idealne ciasto
Składniki
- ciasto:
- 1 kg mąki do pizzy typ 00
- 700 ml wody
- 100 g kawałek surowego ciasta drożdżowego, które leżakowało kilka dni w lodówce
- 20 g świeżych drożdży piekarskich
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- semolina do podsypania ciasta
- sos:
- 500 g passaty pomidorowej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
- bazylia
- oregano
- majeranek
- obłożenie na każdą pizzę:
- 2 kabanosy
- 2-3 pieczarki
- mała czerwona cebula
- 100 g startej Goudy i Ementalera
- oregano
- sól morska
- pieprz kolorowy
- świeża bazylia
Składniki
- ciasto:
- 1 kg mąki do pizzy typ 00
- 700 ml wody
- 100 g kawałek surowego ciasta drożdżowego, które leżakowało kilka dni w lodówce
- 20 g świeżych drożdży piekarskich
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- semolina do podsypania ciasta
- sos:
- 500 g passaty pomidorowej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
- bazylia
- oregano
- majeranek
- obłożenie na każdą pizzę:
- 2 kabanosy
- 2-3 pieczarki
- mała czerwona cebula
- 100 g startej Goudy i Ementalera
- oregano
- sól morska
- pieprz kolorowy
- świeża bazylia
Etapy przygotowania
ciasto: Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, kawałek ciasta, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego, gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość. Odrywamy ciasto, które będzie potrzebne nam teraz na pizzę. Resztę ciasta przekładamy do metalowej lub szklanej miski i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto możemy przechowywać w lodówce spokojnie 7 dni, fermentacja drożdżowa będzie powoli zachodzić. Na godzinę przed użyciem ciasto wyciągamy z lodówki. Kawałek ciasta około 100 g zawsze zostawiam jako bazę pod następne ciasto drożdżowe, pełni ono rolę zaczynu.
sos: Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami. Z ciasta formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy pokrojoną na mandolinie cebulę oraz pieczarki i kawałki kabanosów. Posypujemy oregano, solą oraz pieprzem. Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut. Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii. Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Kaczka
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 342
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 488
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1013
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1422
Ostatnio komentowane przepisy
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Kaczka
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 342
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 488
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1013
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1422
Składniki
- ciasto:
- 1 kg mąki do pizzy typ 00
- 700 ml wody
- 100 g kawałek surowego ciasta drożdżowego, które leżakowało kilka dni w lodówce
- 20 g świeżych drożdży piekarskich
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- semolina do podsypania ciasta
- sos:
- 500 g passaty pomidorowej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
- bazylia
- oregano
- majeranek
- obłożenie na każdą pizzę:
- 2 kabanosy
- 2-3 pieczarki
- mała czerwona cebula
- 100 g startej Goudy i Ementalera
- oregano
- sól morska
- pieprz kolorowy
- świeża bazylia
ciasto: Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, kawałek ciasta, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego, gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość. Odrywamy ciasto, które będzie potrzebne nam teraz na pizzę. Resztę ciasta przekładamy do metalowej lub szklanej miski i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto możemy przechowywać w lodówce spokojnie 7 dni, fermentacja drożdżowa będzie powoli zachodzić. Na godzinę przed użyciem ciasto wyciągamy z lodówki. Kawałek ciasta około 100 g zawsze zostawiam jako bazę pod następne ciasto drożdżowe, pełni ono rolę zaczynu.
sos: Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami. Z ciasta formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy pokrojoną na mandolinie cebulę oraz pieczarki i kawałki kabanosów. Posypujemy oregano, solą oraz pieprzem. Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut. Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii. Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.
Pyszności :)
Kolejna pyszna propozycja. Super, mniami :)