Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pizzę, na spodzie z kalafiora bez mięsa i glutenu. Pizza jest bardzo smaczna, trochę inna niż wszystkie i powinna wszystkim smakować. Polecam wypróbować przepis.
Najpierw przygotuję kalafior i spód pizzy:
Umyty, osuszony i podzielony na różyczki kalafior, ścieram na tarce o grubych oczkach. Ścieram sam kwiatostan, łodyżki nie ścieram, łodyżkę możemy dodać do sałatki, zupy lub wyrzucić.
Starty kalafior prażę na patelni przez około 15 minut, na mały ogniu aby odparował. Podczas podgrzewania kalafior, należy od czasu do czasu przemieszać, aby się nie przypalił.
Uprażony kalafior odstawiam do wystudzenia.
Do miski wybijam jajko, doprawiam solą (dwie szczypty) i roztrzepuję.
Następnie dodaję starty żółty ser i dokładnie mieszam.
Dodaję zimny kalafior i całość bardzo dokładnie mieszam.
Tak przygotowaną masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatając dłońmi formuję placek.
Pieczenie:
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu.
Końcowe przygotowanie pizzy:
Na upieczony, gorący spód nakładam dodatki, sos, pieczarki, pomidory, listki bazylii, itp.. (na pizze możemy położyć, to o lubimy).
Sos przygotowałam z kilku łyżek przecieru pomidorowego (passaty), doprawionego suszoną bazylią, oregano, ostra papryką i szczyptą soli.
Na placek nakładam sos, sos posypuję startą mozzarellą, na ser układam pomidory, pieczarki, listki bazylii i pokrojoną kulkę sera mozzarella.
Tak przygotowaną pizze, ponownie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piekę około 10 minut.
Pizza jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
PYTANIE DNIA! KTO CHCE PRZEPIS NA PRZE-PY-SZNĄ FIT PIZZĘ NA OWSIANYM SPODZIE...
Odsłon: 9966
Placek z kalafiora i białego sera to mniej kaloryczna wersja pszennej pizzy....
Odsłon: 1658
Chińska sałatka szparagowa powstała w wyniku poszukiwania nowego sposobu na p...
Odsłon: 15
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 70
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 74
Ciasto przekładaniec to ciasto bez pieczenia. Ciasto bardzo proste , smaczne...
Odsłon: 252
Chińska sałatka szparagowa powstała w wyniku poszukiwania nowego sposobu na p...
Odsłon: 15
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony,...
Odsłon: 70
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 74
Ciasto przekładaniec to ciasto bez pieczenia. Ciasto bardzo proste , smaczne...
Odsłon: 252
Składniki
Najpierw przygotuję kalafior i spód pizzy: Umyty, osuszony i podzielony na różyczki kalafior, ścieram na tarce o grubych oczkach. Ścieram sam kwiatostan, łodyżki nie ścieram, łodyżkę możemy dodać do sałatki, zupy lub wyrzucić. Starty kalafior prażę na patelni przez około 15 minut, na mały ogniu aby odparował. Podczas podgrzewania kalafior, należy od czasu do czasu przemieszać, aby się nie przypalił. Uprażony kalafior odstawiam do wystudzenia.
Do miski wybijam jajko, doprawiam solą (dwie szczypty) i roztrzepuję. Następnie dodaję starty żółty ser i dokładnie mieszam. Dodaję zimny kalafior i całość bardzo dokładnie mieszam.
Tak przygotowaną masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatając dłońmi formuję placek.
Pieczenie: Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu.
Końcowe przygotowanie pizzy: Na upieczony, gorący spód nakładam dodatki, sos, pieczarki, pomidory, listki bazylii, itp.. (na pizze możemy położyć, to o lubimy).
Sos przygotowałam z kilku łyżek przecieru pomidorowego (passaty), doprawionego suszoną bazylią, oregano, ostra papryką i szczyptą soli. Na placek nakładam sos, sos posypuję startą mozzarellą, na ser układam pomidory, pieczarki, listki bazylii i pokrojoną kulkę sera mozzarella. Tak przygotowaną pizze, ponownie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piekę około 10 minut. Pizza jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepisy Dania główne
Dania główne
Danie dnia
Dania główne
Roladki z papryką
Dania główne
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Dania główne
Zapiekanka tostowa
Danie dnia
Nie masz pomysłu na obiad, oto przepis dla Ciebie. Szybkie proste przygotowan...
Odsłon: 34
Roladki z papryką
Roladki z obłędnym nadzieniem. Pyszne nadziewane roladki, które zniknęły ze s...
Odsłon: 37