Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna propozycja domowej pizzy. Tym razem z dodatkiem krewetek, słodkiej papryki i czerwonej cebuli.
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14739
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3192
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 167
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 1611
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 344
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14739
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3192
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 167
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 1611
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 344
Składniki
ciasto: Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, kawałek ciasta, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość. Odrywamy ciasto, które będzie potrzebne nam teraz na pizzę. Resztę ciasta przekładamy do metalowej lub szklanej miski i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto możemy przechowywać w lodówce spokojnie 7 dni, fermentacja drożdżowa będzie powoli zachodzić. Na godzinę przed użyciem ciasto wyciągamy z lodówki. Kawałek ciasta około 100 g zawsze zostawiam jako bazę pod następne ciasto drożdżowe, pełni ono rolę zaczynu. Wyjętą z lodówki porcję ciasta układamy na blacie posypanym semoliną. Ciasto również lekko posypujemy. Przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 1-2 godziny, żeby nabrało temperatury pokojowej i wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy dłońmi. Następnie obracając na blacie i formując dłonią nadajemy mu okrągły kształt i pożądaną grubość. Z ciasta formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Ja tym razem kształtowałam na kamieniu, który ma taką samą wielkość jak ten, który mam w piecyku. Ciasto najlepiej kształtować dłońmi, nie wałkować, gdyż podczas wałkowania pozbywamy się bąbelków powietrza. Ciasto przekładamy na szpachelkę. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy na bok i przygotowujemy składniki do obłożenia pizzy.
sos: Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Krewetki skrapiamy tabasco, miodem, dodajemy czosnek. Mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby się zamarynowały. Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy pokrojoną na mandolinie cebulę oraz paprykę i krewetki. Posypujemy oregano. Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut. Upieczoną pizzę posypujemy bazylią. Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.