Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka prostych składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj propozycja bardzo podzielnej pizzy z płynnym żółtkiem i serkiem camembert, które tworzą idealny gorący sos do pizzy.
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1698
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1698
Składniki
ciasto: Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy sól rozpuszczoną w pozostałej wodzie i stopniowo dodając oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość.
sos: Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy parmezanem. Z camemberta ścinamy wierzch. Camembert układamy na środku każdej pizzy. Ciasto wokół serka nacinamy, tak aby uzyskać 10- 12 kawałków. Każdy kawałek posypujemy kurkami i cienkimi plasterkami szalotki. Pizze posypujemy tymiankiem i oregano. Przygotowane pizze przy pomocy łopatek do pizzy przekładamy do nagrzanego piecyka. Pieczemy przez 4-5 minut. Pod koniec pieczenia na rozpuszczonym serku camembert umieszczamy żółtko i zapiekamy 30 sekund. Upieczone pizze dodatkowo możemy posypać świeżymi listkami tymianku lub szczypiorkiem. Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu. Dzięki podzieleniu przed pieczeniem pizze od razu gotowe są do podania i jedzenia. Jedząc każdy kawałek pizzy maczamy w roztopionym serku wymieszanym z płynnym żółtkiem.