Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z mięsem mielonym, sekretem jest chrupiące ciasto :-)

Pizza z mięsem mielonym, sekretem jest chrupiące ciasto :-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 2275

Dodano:

Odsłon: 1083

Pyszna i chrupiąca pizza jak z pizzerii, ale zrobiona w domu. Przepis jest bardzo prosty, każdy sobie z nim poradzi :-)

Składniki

  • Mąka 200 g.
  • Drożdże 20 g.
  • Cukier 1 łyżeczka do herbaty.
  • Sól 1/2 łyzki do herbaty.
  • Woda 30 stopni 100 ml.
  • Olej 2 łyżki stołowe.
  • Mięso mielone z łopatki wieprzowej 200 g.
  • Ser mozarella 150 g.
  • Oregano suszone 1 płasa łyżka stołowa.
  • Przecier pomidorowy 2 czubate łyżki do herbaty.
  • Pomidorki truskawkowe kilka sztuk.
  • Rukola 30 listków.
  • Papryka czerwona 1/4 małej sztuki.
  • Cebula 1/2 sztuki.
  • Czosnek 3 ząbki.
  • Oliwa 40 ml.
  • Mąka do opsypania blatu.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.
  • Cukier 1/2 łyzki do herbaty.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza z mięsem mielonym, sekretem jest chrupiące ciasto :-)

Przygotowanie

  1. Ciasto - Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól.
    Do kubka wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy drożdże z cukrem.
    Następnie wlewamy zawartość kubka do miski z mąką i mieszamy łyżką lub wyrabiamy ręcznie.
    Ciasto zagniatamy aż będzie jednolite i pod przykryciem odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
    Ciasto po schłodzeniu wolniej rośnie i lepiej się formuje na blacie bez pomocy wałka do ciasta, a pizza wygląda i smakuje jak z pizzerii.

    Do miski wrzucamy mięso, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, następnie posiekany czosnek z oliwą, pieprz i sól do smaku, 1/4 sera mozzarella, koncentrat, oregano i cukier.
    Wszystko razem dokładnie wyrabiamy.

  2. Ciasto po godzinie jest już dobre aby je rozkręcić, obsypujemy blat mąką i rozkręcamy delikatnie placek i formujemy kształt pizzy. Ciasto układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na ciasto równomiernie rozprowadzamy mięso i posypujemy po wierzchu resztą sera mozzarella.
    Wcześniej rozgrzejcie piekarnik na minimum 250 stopni góra dół.
    Gdy piekarnik będzie już odpowiednio nagrzany wkładamy blachę z pizzą na około 7 minut.
    Po tym czasie wyciągamy pizzę z piekarnika i układamy na niej rukolę i pomidorki, skrapiamy oliwą z czosnkiem i kroimy na trójkąty.

    Pizza jest gotowa !!!

    Smacznego :-)

    Link do ciasta https://youtu.be/iSKa1zCflAY

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń