Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam, gdy jedzenie cieszy zarówno oczy jak i podniebienie. Taka właśnie jest ta pizza pyyyyyyszna i bardzo kolorowa.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
ciasto: Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, kawałek ciasta, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość. Odrywamy ciasto, które będzie potrzebne nam teraz na pizzę. Resztę ciasta przekładamy do metalowej lub szklanej miski i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto możemy przechowywać w lodówce spokojnie 7 dni, fermentacja drożdżowa będzie powoli zachodzić. Na godzinę przed użyciem ciasto wyciągamy z lodówki. Kawałek ciasta około 100 g zawsze zostawiam jako bazę pod następne ciasto drożdżowe, pełni ono rolę zaczynu. Wyjętą z lodówki porcję ciasta układamy na blacie posypanym semoliną. Ciasto również lekko posypujemy. Przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 1-2 godziny, żeby nabrało temperatury pokojowej i wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy dłońmi. Następnie obracając na blacie i formując dłonią nadajemy mu okrągły kształt i pożądaną grubość. Z ciasta formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Ja tym razem kształtowałam na kamieniu, który ma taką samą wielkość jak ten, który mam w piecyku. Ciasto najlepiej kształtować dłońmi, nie wałkować, gdyż podczas wałkowania pozbywamy się bąbelków powietrza. Ciasto przekładamy na szpachelkę. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy na bok i przygotowujemy składniki do obłożenia pizzy.
sos: Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Warzywa kroimy na kawałki.
Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy pokrojoną na mandolinie cebulę oraz paprykę i pozostałe warzywa. Posypujemy solą ziołową i oregano. Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy bazylią. Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.