Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten obiad wygrała córka. Jak pizza, to pizza. Ale przynajmniej z pikantnym salami.Do tego pieczarki i mozzarella... Czemu nie, da się zjeść. Co prawda, za mocno ją spiekłem po wierzchu, ale i tak "zeszła" ;-)
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 38
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2502
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 38
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2502
Składniki
Przygotuj ciasto - drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wody (ja dodałem jeszcze pół łyżeczki cukru), odstaw na 15 minut. Mąkę z solą przesiej do miski, dodaj drożdże, wodę i wyrabiaj ok. 10 minut, aż ciasto nie będzie się kleiło do ręki. Posmaruj cienko oliwą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie. Rozwałkuj na cienki placek i wyłóż go na blachę do pizzy. Daj mu chwilę odpocząć.
Przygotuj sos - posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj obrane ze skóry pomidory i obrany, zgnieciony czosnek. Duś na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj rozdrobnione ręcznie listki bazylii. Gotowy sos utrzyj blenderem na gładką masę.
Gotowym sosem posmaruj pizzę. Pieczarki podsmaż na posiekanej drobno cebulce z dodatkiem również drobno posiekanego czosnku. Wyłóż na posmarowaną pizzę, rozkładając je równomiernie.
Na wierzchu połóż plasterki salami i cienko pokrojoną mozzarellę. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku (dolna i górna grzałka) ok. 20 - 25 minut.
Uwaga! w razie, kiedy góra jest już dobrze zrumieniona - wyłącz górną grzałkę, bo osiągniesz taki "efekt" jak ja. Za mocno spieczony wierzch. Ale i tak zjedliśmy :-)