Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten obiad wygrała córka. Jak pizza, to pizza. Ale przynajmniej z pikantnym salami.Do tego pieczarki i mozzarella... Czemu nie, da się zjeść. Co prawda, za mocno ją spiekłem po wierzchu, ale i tak "zeszła" ;-)
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5499
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29842
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 246
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19541
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1094
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5499
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29842
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 246
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19541
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1094
Składniki
Przygotuj ciasto - drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wody (ja dodałem jeszcze pół łyżeczki cukru), odstaw na 15 minut. Mąkę z solą przesiej do miski, dodaj drożdże, wodę i wyrabiaj ok. 10 minut, aż ciasto nie będzie się kleiło do ręki. Posmaruj cienko oliwą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie. Rozwałkuj na cienki placek i wyłóż go na blachę do pizzy. Daj mu chwilę odpocząć.
Przygotuj sos - posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj obrane ze skóry pomidory i obrany, zgnieciony czosnek. Duś na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj rozdrobnione ręcznie listki bazylii. Gotowy sos utrzyj blenderem na gładką masę.
Gotowym sosem posmaruj pizzę. Pieczarki podsmaż na posiekanej drobno cebulce z dodatkiem również drobno posiekanego czosnku. Wyłóż na posmarowaną pizzę, rozkładając je równomiernie.
Na wierzchu połóż plasterki salami i cienko pokrojoną mozzarellę. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku (dolna i górna grzałka) ok. 20 - 25 minut.
Uwaga! w razie, kiedy góra jest już dobrze zrumieniona - wyłącz górną grzałkę, bo osiągniesz taki "efekt" jak ja. Za mocno spieczony wierzch. Ale i tak zjedliśmy :-)