Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten obiad wygrała córka. Jak pizza, to pizza. Ale przynajmniej z pikantnym salami.Do tego pieczarki i mozzarella... Czemu nie, da się zjeść. Co prawda, za mocno ją spiekłem po wierzchu, ale i tak "zeszła" ;-)
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2259
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2941
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 648
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2259
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2941
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 648
Składniki
Przygotuj ciasto - drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wody (ja dodałem jeszcze pół łyżeczki cukru), odstaw na 15 minut. Mąkę z solą przesiej do miski, dodaj drożdże, wodę i wyrabiaj ok. 10 minut, aż ciasto nie będzie się kleiło do ręki. Posmaruj cienko oliwą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie. Rozwałkuj na cienki placek i wyłóż go na blachę do pizzy. Daj mu chwilę odpocząć.
Przygotuj sos - posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj obrane ze skóry pomidory i obrany, zgnieciony czosnek. Duś na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj rozdrobnione ręcznie listki bazylii. Gotowy sos utrzyj blenderem na gładką masę.
Gotowym sosem posmaruj pizzę. Pieczarki podsmaż na posiekanej drobno cebulce z dodatkiem również drobno posiekanego czosnku. Wyłóż na posmarowaną pizzę, rozkładając je równomiernie.
Na wierzchu połóż plasterki salami i cienko pokrojoną mozzarellę. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku (dolna i górna grzałka) ok. 20 - 25 minut.
Uwaga! w razie, kiedy góra jest już dobrze zrumieniona - wyłącz górną grzałkę, bo osiągniesz taki "efekt" jak ja. Za mocno spieczony wierzch. Ale i tak zjedliśmy :-)