Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza na chrupiącym cieście z dodatkiem sera Fourme d'Ambert. Ser z przerostem pleśni świetnie komponuje się z gruszką, boczkiem i pomidorami.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 323
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2271
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3088
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 666
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 323
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2271
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3088
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 666
Składniki
Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Mieszamy z resztą składników i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Opcjonalnie (i tą wersję bardzo polecam!) ciasto można zrobić w automacie do chleba. Wkładamy składniki w kolejności mokre-suche-drożdże i uruchamiamy program podstawowy. Automat sam zmiesza składniki i podgrzeje ciasto, aby ładnie wyrosło. Wyciągamy ciasto przed rozpoczęciem pieczenia czyli kiedy timer pokazuje 1 godzinę. Ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki robimy kulkę i rozgniatamy na placek. Rozkładamy palcami lub rozwałkowujemy, podsypując kaszą manną. Zostawiamy na 5 minut. Oba placki smarujemy sosem i układamy pokrojone dodatki. Pieczemy w piekarniku w maksymalnej temperaturze, aż ciasto będzie zarumienione i chrupiące - na kamieniu do pizzy wystarczą 4 minuty.