Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiamy ser, a w szczególności na pizzy! Im więcej sera, tym wszystko staje się lepsze, a dodatkowe kalorie nie mają znaczenia. Czemu więc nie dodać sera także do ciasta? Oto przepis na pizzę z serowymi brzegami. To prawdziwa gratka dla miłośników sera. W tej wersji dodano mozzarellę, ale jeśli wolisz, wybierz cheddar czy kozi ser. Mieszaj smaki, modyfikuj i ciesz się tym daniem po swojemu!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, drożdże i sól.
W rondelku podgrzej ze sobą wodę i oliwę do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj łyżką.
Wyrabiaj ciasto rękoma przez ok. 15 minut, a następnie przenieś je na podsypaną mąką stolnicę. Odstaw je na 5 minut.
Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok. 35 cm. Patelnię do pieczenia pizzy wysmaruj olejem. Przenieś do niej ciasto.
Ser mozzarella pokrój na cienkie paseczki. Jeśli używasz sera z zalewy, dobrze ją odsącz, a ser osusz przed położeniem na pizzy.
Paseczki sera rozmieść wzdłuż brzegów pizzy. Zawiń brzegi do wewnątrz i dobrze sklej. Na pizzy połóż ulubione, wstępnie przygotowane składniki.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Pizzę z serowymi brzegami piecz przez ok. 15 minut, do zrumienienia brzegów.