Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz ochotę na kuchenne eksperymenty, pizza ze szparagami powinna koniecznie znaleźć się na twojej liście przepisów do przetestowania. Zachwyca smakiem i z powodzeniem może konkurować z włoskimi klasykami, takimi jak margherita lub capricciosa.
Zacznij od przygotowania rozczynu. Do 150 ml ciepłej wody (nie gorącej) dodaj łyżkę mąki (odliczoną od podstawowych składników), cukier i sól. Wkrusz drożdże, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
W tym czasie do dużej miski lub na stolnicę wysyp resztę przesianej mąki. Kiedy zaczyn zacznie pracować, czyli około po 15 minutach jak pojawi się piana, wlej go i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj resztę wody. Dalej wyrabiaj ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły, a całość się napowietrzyła. Pod koniec dodaj tłuszcz. Uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie możesz przygotować składniki na wierzch pizzy. Szparagi umyj pod bieżącą wodą, osusz i odłam stwardniałe grube końcówki. Same powinny się przełamać w odpowiednim miejscu. Podziel na 2-3 części. Posól i popieprz.
Cebulę posiekaj w piórka.
Boczek pokrój na podłużne kawałki.
Teraz rozgrzej patelnię i dodaj boczek. Kiedy tłuszcz się nieco wytopi, dodaj cebulę i szparagi. Podsmażaj chwilę.
Z wyrośniętego wcześniej ciasta uformuj placek. Nałóż na niego śmietanę za pomocą łyżki. Dokładnie rozprowadź po całej powierzchni, traktując ją jak sos. Odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
Mozzarellę zetrzyj na tarce albo posiekaj na drobne plasterki.
Na lekko podrośnięte ciasto ułóż mozzarellę, a następnie farsz.
Piecz przez około 15 minut.
Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 20
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 36
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 262
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 123
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 252
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 107
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 20
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 36
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 262
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 123
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 252
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 107
Składniki
Zacznij od przygotowania rozczynu. Do 150 ml ciepłej wody (nie gorącej) dodaj łyżkę mąki (odliczoną od podstawowych składników), cukier i sól. Wkrusz drożdże, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
W tym czasie do dużej miski lub na stolnicę wysyp resztę przesianej mąki. Kiedy zaczyn zacznie pracować, czyli około po 15 minutach jak pojawi się piana, wlej go i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj resztę wody. Dalej wyrabiaj ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły, a całość się napowietrzyła. Pod koniec dodaj tłuszcz. Uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie możesz przygotować składniki na wierzch pizzy. Szparagi umyj pod bieżącą wodą, osusz i odłam stwardniałe grube końcówki. Same powinny się przełamać w odpowiednim miejscu. Podziel na 2-3 części. Posól i popieprz. Cebulę posiekaj w piórka. Boczek pokrój na podłużne kawałki. Teraz rozgrzej patelnię i dodaj boczek. Kiedy tłuszcz się nieco wytopi, dodaj cebulę i szparagi. Podsmażaj chwilę.
Z wyrośniętego wcześniej ciasta uformuj placek. Nałóż na niego śmietanę za pomocą łyżki. Dokładnie rozprowadź po całej powierzchni, traktując ją jak sos. Odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Mozzarellę zetrzyj na tarce albo posiekaj na drobne plasterki. Na lekko podrośnięte ciasto ułóż mozzarellę, a następnie farsz. Piecz przez około 15 minut. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kieszonki z polędwiczki
Dania główne
Burger Elvisa Presleya
Dania główne
Ryż smażony z marchewką, groszkiem i jajkiem
Dania główne
PYSZNA MARYNATA DO KURCZAKA / INDYKA
Kieszonki z polędwiczki
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 20
Burger Elvisa Presleya
Królewski burger z nietypowymi dodatkami. Nieoczywiste połączenie mięsa wołow...
Odsłon: 82