Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz ochotę na kuchenne eksperymenty, pizza ze szparagami powinna koniecznie znaleźć się na twojej liście przepisów do przetestowania. Zachwyca smakiem i z powodzeniem może konkurować z włoskimi klasykami, takimi jak margherita lub capricciosa.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 209
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 714
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 896
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 209
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 714
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 896
Składniki
Zacznij od przygotowania rozczynu. Do 150 ml ciepłej wody (nie gorącej) dodaj łyżkę mąki (odliczoną od podstawowych składników), cukier i sól. Wkrusz drożdże, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
W tym czasie do dużej miski lub na stolnicę wysyp resztę przesianej mąki. Kiedy zaczyn zacznie pracować, czyli około po 15 minutach jak pojawi się piana, wlej go i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj resztę wody. Dalej wyrabiaj ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły, a całość się napowietrzyła. Pod koniec dodaj tłuszcz. Uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie możesz przygotować składniki na wierzch pizzy. Szparagi umyj pod bieżącą wodą, osusz i odłam stwardniałe grube końcówki. Same powinny się przełamać w odpowiednim miejscu. Podziel na 2-3 części. Posól i popieprz. Cebulę posiekaj w piórka. Boczek pokrój na podłużne kawałki. Teraz rozgrzej patelnię i dodaj boczek. Kiedy tłuszcz się nieco wytopi, dodaj cebulę i szparagi. Podsmażaj chwilę.
Z wyrośniętego wcześniej ciasta uformuj placek. Nałóż na niego śmietanę za pomocą łyżki. Dokładnie rozprowadź po całej powierzchni, traktując ją jak sos. Odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Mozzarellę zetrzyj na tarce albo posiekaj na drobne plasterki. Na lekko podrośnięte ciasto ułóż mozzarellę, a następnie farsz. Piecz przez około 15 minut. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.