Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza ze szpinakiem i serem mozzarella to znakomita przekąska idealna dla amatorów szpinaku. Taka pizza zaskoczy niejednego głodomora swoim nietuzinkowym smakiem a dodatek pomidorków koktajlowych doda jej wyrazistości.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 318
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2266
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3042
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 661
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 318
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2266
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3042
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 661
Składniki
W ciepłej wodzie rozpuszczamy suszone drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę oraz rozpuszczone drożdże, wszystko mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę wkładamy ją do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy składniki do ułożenia na pizzy. Pomidorki koktajlowe przekrawamy wzdłuż na pół. Ser mozzarella kroimy w plastry. Na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucamy mrożony szpinak i dusimy go na małym ogniu, do momentu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy. Szpinak doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową, wszystko razem łaczymy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na stolnicy posypanej mąką do uzyskania pożądanego kształtu a następnie przekładamy je do formy na pizzę. Na cieście umieszczamy wystudzony szpinak, plastry mozzarelli oraz połówki pomidorków. Całość posypujemy suszonym oregano oraz bazylią. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 220 st. C około 15-20 minut, w zależności od piekarnika.