Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza ziemniaczana

Pizza ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 964 Ocena: 26131

Dodano:

Odsłon: 7030

Propozycja na inną, ale równie smaczną i aromatyczną wersję pizzy na ciście ziemniaczanym. Ciasto jest bezglutenowe i nie zawiera drożdży.

Składniki

  • CIASTO
  • 300 g ziemniaków
  • 150 g mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • SOS DO PIZZY
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • sól do smaku
  • DODATKI
  • kawałki tuńczyka
  • czarne oliwki
  • ser Cheddar
  • oregano
  • świeże listki bazylii
  • + oliwa z oliwek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.

    Następnie rozbijamy je tłuczkiem, dodajemy mąkę gryczaną, sól do smaku i zagniatamy ciasto.

  2. Ser Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  3. Następnie przygotowujemy prosty sos do pizzy:

    Do miseczki dodajemy koncentrat pomidorowy, przegotowaną wodę, łyżkę octu jabłkowego, cukier brzozowy, sól, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku - wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Blachę, w której będziemy piec pizzę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek.

    Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem ziemniaczanym, które smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem Cheddar.

    Następnie układamy tuńczyka, oliwki i posypujemy wszystko oregano*.

    * możemy użyć innych dodatków.

    Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.

  5. Na upieczoną pizzę układamy świeże listki bazylii.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń