Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 27531
Dodano: 03.11.2014
Odsłon: 7055
1-2 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.
Następnie rozbijamy je tłuczkiem, dodajemy mąkę gryczaną, sól do smaku i zagniatamy ciasto.
Ser Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Następnie przygotowujemy prosty sos do pizzy:
Do miseczki dodajemy koncentrat pomidorowy, przegotowaną wodę, łyżkę octu jabłkowego, cukier brzozowy, sól, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku - wszystko dokładnie mieszamy.
Blachę, w której będziemy piec pizzę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek.
Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem ziemniaczanym, które smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem Cheddar.
Następnie układamy tuńczyka, oliwki i posypujemy wszystko oregano*.
* możemy użyć innych dodatków.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.
Na upieczoną pizzę układamy świeże listki bazylii.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 04 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
super...skąd Ty czerpiesz te twórcze inwencje:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

monikagotuje 04 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Fantastycznie wygląda i pewnie też pysznie smakuje:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 03 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Świetny pomysł na pizzę i wygląda bardzo apetycznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 03 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Cudownie się prezentuje, musi być pyszna. :) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz