Dania główne Przepis na:
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Drożdże rozprowadzamy odrobiną ciepłej wody, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki i robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wodę, oliwę, przyprawę do pizzy i kilka szczypt słodkiej papryki oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto na stolnicy, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt grubości około 1cm.
Farsz: cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Pieczarki myjemy i trzemy na wiórki. Dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy woda odparuje dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz wędlinę. Chwilkę smażymy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy natkę.
Rozwałkowane ciasto smarujemy przecierem (zostawiamy 2-3 centymetrowy pasek na dłuższym boku). Rozsmarowujemy farsz i całość posypujemy startym serem. Kawałek ciasta bez farszu smarujemy lekko wodą. Ciasto zwijamy ciasno w roladę. Roladę kroimy na 2 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pizzerinki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Pod koniec pieczenia można posypać startym serem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

Bezik 23 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Wyglądają rewelacyjnie :) smakują pewnie tak samo! Jutro robię!1 Kto głosował? | Odpowiedz

patusia5 22 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Marina15, cieszę się, iż tak smakują :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Marina15 22 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
pizzerinki robiłam już 4 razy REWELKA.1 Kto głosował? | Odpowiedz

lilaniki 13 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Ok. to ślicznie dziękuję za radę. Będę robić w najbliższym czasie i sprawdzę:) Pozdrawiam serdecznie:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Marina15 09 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Pycha!!!!!!!!!!!!!!!Robiłam wczoraj , przepis na ciasto EXTRA.
POLECAM ;-)
1 Kto głosował? | Odpowiedz

patusia5 08 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Jeśli ciasto jest twarde i zbite można dodać odrobinę więcej oliwy lub wody. U mnie zawsze się to sprawdza. Pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

lilaniki 08 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
wyglądają pysznie - mam jednak pytanie: co zrobić, jeśli ciasto nie wychodzi tak elastyczne? Moje ciasto nigdy nie jest elastyczne...1 Kto głosował? | Odpowiedz

taureau 31 maja 2011Zgłoś do usunięcia
A ja się cieszę że podobne przepisy pojawiają się w nowych odsłonach. Rozumiem żal Agunki ale oba przepisy są oryginalne, wypróbowane przez autorki i z ładnymi fotografiami. Taka specyfika tego portalu, to nie książka kucharska z przepisami jednego tylko autora.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 31 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Agunkaa nie wystarczy wklepać przepis, ważne jest jak się go poda i wybacz ale Twoje pizzeriki w ogóle mnie nie zainteresowały (specjalnie na nie weszłam) a patusi5 jak najbardziej. Czyli każdy korzysta z czego chce i dla mnie te pizzerki patusi5 to NOWOŚĆ!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

patusia5 31 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Agunkaa wybacz, ale nie widziałam Twoich pizzerek i nie wiem jak wyglądają.1 Kto głosował? | Odpowiedz