Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizzerinki ze szparagami

Przepis dnia 2020-04-22
Pizzerinki ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1630

Dodano:

Odsłon: 2757

Smaczne pizzerinki z dodatkiem szparagów, cebuli i kiełbaski. Idealnie pasują z ulubionym sosem. Są bardzo smaczne również na zimno.

Składniki

  • Ciasto;
  • 1 saszetka suszonych drożdży instant (7 g),
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli.
  • Dodatki;
  • około 1 szklanki ketchupu,
  • 1 cebula duża,
  • pęczek szparagów,
  • około 150-200 g ulubionej kiełbaski,
  • sól i pieprz do smaku,
  • suszona bazylia.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizzerinki ze szparagami

Przygotowanie

  1. Ciepłą wodę wlewamy do miski. Wsypujemy drożdże, sól, cukier i bazylię. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

  2. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto.
    Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.

  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
    Ciasto dzielimy na kuleczki ( kuleczka wielkości mandarynki).
    Spłaszczamy i wykładamy na natłuszczoną blaszkę.

  4. Każdy placek smarujemy kechupem.
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Kiełbaskę kroimy w plasterki.
    Szparagi kroimy w kostkę.
    Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
    Na każdy placek układamy kilka cebulę, kiełbaskę i szaparagi, posypujemy serem.


  5. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu oraz suszoną bazylią.
    Pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach.
    Podajemy z ulubionymi sosami.
    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń