Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizzowy chlebek cukiniowy

Pizzowy chlebek cukiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 862

Dodano:

Odsłon: 14545

Idealny na obiad lub drugie śniadanie. Pachnie jak pizza i smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • Cukinia starta - 200g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Szynka - 100g
  • Pomidory suszone z oleju - 30g
  • Mozzarella - 1szt (125g)
  • Oliwki - 6szt
  • Jajko - 1 szt
  • Jalapeno konserwowe - 3 plasterki
  • Mąka krupczatka - 100g
  • Zioła prowansalskie - 1 duża łyżeczka
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Czarnuszka - 1 płaska łyżka
  • Olej - do nasmarowania formy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Startą cukinię mocno odciskamy. Szynkę kroimy w paski. Czosnek przeciskamy, a resztę warzyw kroimy. Mozzarellę kroimy na małe kostki. Wszystko razem mieszamy z jajkiem, mąką i pieprzem i ziołami.

  2. Masę przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Zostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

    Możemy podać od razu lub odgrzać następnego dnia - chlebek tylko zyska na smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń