Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek pasterki to tradycyjna potrawa kuchni irlandzkiej. Pod koniec XVIII wieku oszczędne gospodynie domowe wpadły na pomysł, aby przygotować bogatą potrawę z podstawowym składników. Przepisy na placek pasterski mogą różnić się od siebie, jednak zawsze występują w nim dwa elementy - dolną warstwę stanowi aromatyczne mięso mielone, natomiast górną - pyszna i miękka porcja ziemniaczanego puree. Do klasycznego placka pasterskiego używa się jagnięciny lub wołowiny, ale wieprzowina lub drób także będą odpowiednie.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29111
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9027
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 760
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29111
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9027
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 760
Składniki
Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć obraną i poszatkowaną w kostkę cebulę i smaż ok. 2-3 minuty, aż stanie się błyszcząca. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie podsmażaj 2-3 minuty. Następnie dodaj mielone mięso, rozbijaj je łyżką i smaż, aż stanie się jasne. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę, zioła, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem ok. 6-8 minut. Po czym dodaj sos, koncentrat pomidorowy i mąkę. Rozmieszaj, by w farszu nie powstały grudki. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, zredukuj i gotuj na wolnym ogniu do 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia.
Obierz ziemniaki, drobno pokrój i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i przełóż do gorącego garnka, aby odparowały resztki wody. Do ziemniaków dodaj masło, mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Utłucz całość tłuczkiem na gładkie puree. Dodaj połowę tartego sera i wymieszaj łyżką.
Na dno blaszki, naczynia żaroodpornego lub brytfanki (ok. 25 cm) wyłóż mięsny farsz, a na nim równomiernie rozłóż ziemniaczane puree. Wstaw do pieca nagrzanego do 190°C na ok. 25 minut. Na 10 minut przed końcem ostrożnie wyjmij zapiekankę, posyp resztą żółtego sera i dokończ pieczenie. Pasterski placek podawaj po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika. Będzie ci łatwiej go pokroić i uzyskać zwarte kawałki.