Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek pasterki to tradycyjna potrawa kuchni irlandzkiej. Pod koniec XVIII wieku oszczędne gospodynie domowe wpadły na pomysł, aby przygotować bogatą potrawę z podstawowym składników. Przepisy na placek pasterski mogą różnić się od siebie, jednak zawsze występują w nim dwa elementy - dolną warstwę stanowi aromatyczne mięso mielone, natomiast górną - pyszna i miękka porcja ziemniaczanego puree. Do klasycznego placka pasterskiego używa się jagnięciny lub wołowiny, ale wieprzowina lub drób także będą odpowiednie.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Składniki
Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć obraną i poszatkowaną w kostkę cebulę i smaż ok. 2-3 minuty, aż stanie się błyszcząca. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie podsmażaj 2-3 minuty. Następnie dodaj mielone mięso, rozbijaj je łyżką i smaż, aż stanie się jasne. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę, zioła, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem ok. 6-8 minut. Po czym dodaj sos, koncentrat pomidorowy i mąkę. Rozmieszaj, by w farszu nie powstały grudki. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, zredukuj i gotuj na wolnym ogniu do 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia.
Obierz ziemniaki, drobno pokrój i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i przełóż do gorącego garnka, aby odparowały resztki wody. Do ziemniaków dodaj masło, mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Utłucz całość tłuczkiem na gładkie puree. Dodaj połowę tartego sera i wymieszaj łyżką.
Na dno blaszki, naczynia żaroodpornego lub brytfanki (ok. 25 cm) wyłóż mięsny farsz, a na nim równomiernie rozłóż ziemniaczane puree. Wstaw do pieca nagrzanego do 190°C na ok. 25 minut. Na 10 minut przed końcem ostrożnie wyjmij zapiekankę, posyp resztą żółtego sera i dokończ pieczenie. Pasterski placek podawaj po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika. Będzie ci łatwiej go pokroić i uzyskać zwarte kawałki.