Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 459

Dodano:

Odsłon: 3935

Typowo męskie danie, ale.ja też je uwielbiam i jem niewiele mniejszą porcję:-P zawsze kiedy jesteśmy w Zakopanem nie mogę go sobie omówić. Jednak nie mogłabym go jest tylko kilka razy w roku, dlatego zrobiłam sama i wyszedł równie smaczny. Więcej przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu Serdecznie zapraszam!

Składniki

  • SKŁADNIKI NA PLACKI:
  • 1,5kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 3 łyżki łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • •1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz wg upodobań
  • olej do smażenia
  • SOS MIĘSNY:
  • 600 g mięsa wołowego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz •papryka słodka •papryka ostra •4 ziela angielskie •2 liście laurowe
  • 600ml wody
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki+woda
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placek po zbójnicku

Przygotowanie

  1. PLACKI
    Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce na dużych lub małych oczkach( wg upodobań). Delikatnie odciśnij ziemniaki z nadmiaru wody. Dodać jajko, skrobię sól,pieprz oraz majeranek. Wszystkie składniki połącz. Smaż na rozgrzany oleju do zrumienienia z obu stron. Osuszyć ręcznikiem papierowy z nadmiaru tłuszczu.
    Jeśli ziemniaki nie są bardzo wodniste nie trzeba ich odciskać.

  2. SOS
    Na oleju podduś cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso nookronone w większą kostkę, wszystkie przyprawy, i chwilę smaż, aż mięso się przyrumieni i puści sok. Wlej wodę tak, aby zakrywała mięso. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu do miękkości. Jeśli zbyt dużo wody się wygotuje, uzupełnij. Na koniec 1 łyżkę mąki wymieszaj zimną wodą i wlej cienkim strumieniem do mięsa,zagotować.
    Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń