Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo często goszczą na naszych stołach placki po węgiersku. Tymczasem równie smaczny, choć mniej znany, jest placek po żydowsku. Idealnie chrupiące placki ziemniaczane plus wzbogacony kompozycją aromatycznego kurczaka z sałatką z białej kapusty, a to wszystko podlane sosem czosnkowym. Palce lizać.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11331
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1212
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11864
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1791
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11331
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1212
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11864
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1791
Składniki
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, wsyp wszystkie przyprawy, dobrze wymieszaj i smaż na patelni do miękkości, na złoty kolor.
Do miski dodaj śmietanę, jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Dodaj kilka kropel soku cytryny oraz cukier do smaku. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki.
Kapustę poszatkuj na drobno, posyp solą, wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut. Odciśnij kapustę z nadmiaru soku, dodaj marchewkę startą na dużych oczkach, posiekaną na drobno cebulę. Dodaj musztardę, pieprz, sól, jeśli jest taka potrzeba, sok z cytryny oraz cukier, dla złamania smaku. Surówkę odstaw do lodówki, by się przegryzła.
Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce lub robocie. Odstaw na kilka minut, by podeszły wodą. Odlej ją do szklanki i odstaw na bok. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy. Dobrze wymieszaj i dodaj skrobię, która osiadła na dnie szklanki z odlaną z ziemniaków wodą. Placki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu - jeden duży lub dwa mniejsze - aż będą złote i chrupiące.
Jeżeli masz jeden placek, na połowie wyłóż surówkę z białej kapusty i usmażoną w przyprawach pierś kurczaka. Przykryj farsz drugą połową placka i całość polej sosem czosnkowym. Jeśli zdecydujesz się usmażyć dwa placki, na jeden wyłóż surówkę, mięso, drugi placek i sos.