Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki warzywne z piekarnika

Placki warzywne z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 427 Ocena: 4062

Dodano:

Odsłon: 3126

Pyszne i zdrowe danie - pieczone placki z warzywami, podane z sosem tzatziki.

Składniki

  • Ziemniaki - 4szt
  • Cukinia - 1 średnia
  • Marchewka - 2szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Mąka pszenna - 3 łyżki
  • Jajko - 2szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • Sos:
  • Jogurt naturalny gęsty - 100g
  • Ogórek - 1szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sól - szczypta
  • Świeża mięta - 3 listki
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki warzywne z piekarnika

Przygotowanie

  1. Sos:
    Ogórka ścieramy na tarce, odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z jogurtem, dodajemy sól, przeciśnięty czosnek i posiekaną miętę. Sos wstawiamy do lodówki.

    Placki:
    Cukinię ścieramy na drobne wiórka. Odciskamy nadmiar wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i ziemniaki ścieramy. Mieszamy z jajkiem, mąką i olejem. Doprawiamy.

    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy placki. Muszą być dość płaskie.
    Z tej porcji wyszły mi 2 blachy placków.

  2. Placki pieczemy z termoobiegiem 20 minut w 180 stopniach i kolejne 20 minut w 160 stopniach.

    Upieczone placki podajemy z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń