Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-08-2024
Prosty, szybki przepis na lekkostrawny, niskokaloryczny i dietetyczny obiad np. dla cukrzyków, osób z problemami trawiennymi czy dla osób które chcą zdrowo się odżywiać. Zawiera cenne pierwiastki jak wapń, fosfor, żelazo, magnez i wit. z grupy B.
Składniki
Cukinię ( jeżeli jest duża wydrążyć łyżką gniazda nasienne i obrać ze skórki. Mała w całości ze skórką) zetrzeć na tarce o średnich oczkach na wiórki, włożyć do miseczki, lekko posolić. Obrane i wypłukane ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach i włożyć do drugiej miseczki, lekko posolić. Odstawić na 10 do 15 min. Zetrzeć marchewki na wiórki, posiekać szczypior. Odlać sok z cukinii i z ziemniaków. Przełożyć cukinię, ziemniaki , marchewkę do większej miski, dodać jajko, mąkę, szczypior i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju placuszki na złoty kolor. Wyłożyć na papierowe ręczniki aby odsączyć nadmiar oleju. Z tej porcji wychodzi 8 placuszków. Podawać z dipem czosnkowym.