Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z jogurtu greckiego to danie przygotowane z ciasta podobnego do naleśnikowego, ale dzięki dodatkowi jogurtu kojarzy się z przysmakiem letnich urlopów, czyli goframi! Możesz serwować je na śniadanie lub na deser. Jeśli dodasz do ciasta nieco więcej proszku do pieczenia niż w przepisie, zamiast placków uzyskasz puchate racuchy.
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 48
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 2458
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 343
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 48
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 2458
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 343
Składniki
Roztrzep w misce jajka (rózgą kuchenną lub mikserem). Połącz z jogurtem i dokładnie wymieszaj.
Dodaj do miski cukier, cukier waniliowy i sól. Przesiej do mieszanki mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj na gładkie (bez grudek mąki), dość gęste ciasto.
Rozgrzej na patelni (na palniku o średniej mocy) odrobinę masła klarowanego.
Wylej na patelnię 3-4 niewielkie porcje ciasta (w pewnej odległości od siebie), formując z nich łopatką okrągłe placuszki. Smaż przez około 1,5-2 minuty po każdej ze stron – na złocisty kolor. Wysmaż w ten sposób całe ciasto.
Usmażone placki przekładaj na kawałek ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące, oprószone cukrem lub posmarowane ulubioną konfiturą.