Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z jogurtu greckiego to danie przygotowane z ciasta podobnego do naleśnikowego, ale dzięki dodatkowi jogurtu kojarzy się z przysmakiem letnich urlopów, czyli goframi! Możesz serwować je na śniadanie lub na deser. Jeśli dodasz do ciasta nieco więcej proszku do pieczenia niż w przepisie, zamiast placków uzyskasz puchate racuchy.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38009
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 389
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 152
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9234
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38009
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 389
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 152
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 368
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9234
Składniki
Roztrzep w misce jajka (rózgą kuchenną lub mikserem). Połącz z jogurtem i dokładnie wymieszaj.
Dodaj do miski cukier, cukier waniliowy i sól. Przesiej do mieszanki mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj na gładkie (bez grudek mąki), dość gęste ciasto.
Rozgrzej na patelni (na palniku o średniej mocy) odrobinę masła klarowanego.
Wylej na patelnię 3-4 niewielkie porcje ciasta (w pewnej odległości od siebie), formując z nich łopatką okrągłe placuszki. Smaż przez około 1,5-2 minuty po każdej ze stron – na złocisty kolor. Wysmaż w ten sposób całe ciasto.
Usmażone placki przekładaj na kawałek ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące, oprószone cukrem lub posmarowane ulubioną konfiturą.