Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
do tej pory kalafior jadłam z masłem i bułką tarta lub w zupie jarzynowej, tym razem spróbowałam zrobić placki, pyszna odmiana kalafiora :-) można podawać je jako samodzielne danie z ulubionym sosem lub tak jak u mnie z salsą pomidorową albo jako dodatek do dań mięsnych czy rybnych. Polecam :-)
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 21
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 147
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1327
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 21
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 147
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1327
Składniki
Kalafior ugotować w osolonej wodzie ok. 8 min, tak aby nie był zbyt miękki, odcedzić, lekko przestudzić. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na złoto. Kalafior przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę, dodać resztę składników, wymieszać (konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę, jesli jest rzadsze, mozna dodać trochę mąki). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu kłaść łyżką placki i smażyć z każdej strony kilka min. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Salsa: pomidora umyć (można zdjąć skórę, ja tego nie robiłam), pokroić w dosyć drobną kostkę, dodać drobno pokrojoną cebulę, zioła, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie skropić oliwą z oliwek, wymieszać. Placki podawać z salsą. Smacznego :-) P.s. z podanych proporcji wyszło mi 7 szt.