Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
do tej pory kalafior jadłam z masłem i bułką tarta lub w zupie jarzynowej, tym razem spróbowałam zrobić placki, pyszna odmiana kalafiora :-) można podawać je jako samodzielne danie z ulubionym sosem lub tak jak u mnie z salsą pomidorową albo jako dodatek do dań mięsnych czy rybnych. Polecam :-)
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4123
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 53
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 21
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4123
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 53
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 21
Składniki
Kalafior ugotować w osolonej wodzie ok. 8 min, tak aby nie był zbyt miękki, odcedzić, lekko przestudzić. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na złoto. Kalafior przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę, dodać resztę składników, wymieszać (konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę, jesli jest rzadsze, mozna dodać trochę mąki). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu kłaść łyżką placki i smażyć z każdej strony kilka min. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Salsa: pomidora umyć (można zdjąć skórę, ja tego nie robiłam), pokroić w dosyć drobną kostkę, dodać drobno pokrojoną cebulę, zioła, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie skropić oliwą z oliwek, wymieszać. Placki podawać z salsą. Smacznego :-) P.s. z podanych proporcji wyszło mi 7 szt.