Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 482 Ocena: 3570

Dodano:

Odsłon: 9041

Delikatne placuszki z kaszy jaglanej z tartym jabłkiem. Idealne dla dzieci i dorosłych.

Składniki

  • 100g kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną wysypałam na sito. Opłukałam ją zimną wodą. Potem przelałam wrzątkiem i znów zimną wodą. Dzięki temu pozbywamy się charakterystycznej dla tej kaszy goryczki. Następnie kaszę przełożyłam do garnka i zalałam mlekiem. Dosypałam cukier waniliowy i gotowałam kaszę na małym ogniu około 15 minut, aż znacznie zwiększyła swoją objętość i wchłonęła całe mleko. Ugotowaną kaszę przestudziłam i zblendowałam na jednolitą masę. Do zblendowanej kaszy wbułam jajka, wsypałam mąkę tortową i zmiksowałam wszystko na jednolite ciasto. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i starłam na tarce na dużych oczkach. Starte jabłko dodałam do ciasto i wymieszałam łyżką. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, formując placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń