Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne placuszki z kaszy jaglanej z tartym jabłkiem. Idealne dla dzieci i dorosłych.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2273
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4354
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1279
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 266
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2273
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4354
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1279
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 266
Składniki
Kaszę jaglaną wysypałam na sito. Opłukałam ją zimną wodą. Potem przelałam wrzątkiem i znów zimną wodą. Dzięki temu pozbywamy się charakterystycznej dla tej kaszy goryczki. Następnie kaszę przełożyłam do garnka i zalałam mlekiem. Dosypałam cukier waniliowy i gotowałam kaszę na małym ogniu około 15 minut, aż znacznie zwiększyła swoją objętość i wchłonęła całe mleko. Ugotowaną kaszę przestudziłam i zblendowałam na jednolitą masę. Do zblendowanej kaszy wbułam jajka, wsypałam mąkę tortową i zmiksowałam wszystko na jednolite ciasto. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i starłam na tarce na dużych oczkach. Starte jabłko dodałam do ciasto i wymieszałam łyżką. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, formując placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.