Placki z twarogu to świetny pomysł na rodzinne śniadanie. Podane z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, świeżymi owocami lub konfiturą stanowią smaczny i radosny początek dnia. Sukcesem placków jest dokładne odsączenie białego sera, dzięki czemu nie trzeba dodawać dużo mąki. W efekcie otrzymasz racuszki, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Placki z twarogu
Składniki
- 450 g tłustego białego sera
- ok 120 g mąki pszennej (plus kilka łyżek do obtoczenia placków)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru białego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder lub inne dodatki do podania
Składniki
- 450 g tłustego białego sera
- ok 120 g mąki pszennej (plus kilka łyżek do obtoczenia placków)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru białego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder lub inne dodatki do podania
Etapy przygotowania
Miseczkę wyłóż kilkukrotnie złożoną gazą i wkrusz do niej ser. Następnie złóż boki gazy do środka, mocno skręć i maksymalnie odciśnij twaróg. Przełóż ser do miski. Następnie dodaj jajka, cukry, sól i utrzyj mikserem na gładką masę. Partiami dosypuj mąkę i wymieszaj całość. Nadal będą wyczuwalne grudki sera, a masa będzie dość kleista. Na płaskim talerzu lub powierzchni roboczej wysyp mąkę, nabieraj łyżką porcję masy i przekładaj na mączny blat. Za pomocą widelca i obtoczonych w mące dłoni formuj kule, następnie lekko spłaszczaj, by otrzymać formę zgrabnych placuszków.
Na mocno rozgrzaną patelnię kładź serowe placki i smaż je na złoty kolor – przez 3-4 minuty z każdej strony. Racuszki wykładaj na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu i po chwili przekładaj na talerze. Smak placków z twarogu podkręci dodatek śmietany lub jogurtu, cukru pudru lub miodu i koniecznie spora porcja ulubionych owoców.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (1)
Składniki
- 450 g tłustego białego sera
- ok 120 g mąki pszennej (plus kilka łyżek do obtoczenia placków)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru białego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder lub inne dodatki do podania
Miseczkę wyłóż kilkukrotnie złożoną gazą i wkrusz do niej ser. Następnie złóż boki gazy do środka, mocno skręć i maksymalnie odciśnij twaróg. Przełóż ser do miski. Następnie dodaj jajka, cukry, sól i utrzyj mikserem na gładką masę. Partiami dosypuj mąkę i wymieszaj całość. Nadal będą wyczuwalne grudki sera, a masa będzie dość kleista. Na płaskim talerzu lub powierzchni roboczej wysyp mąkę, nabieraj łyżką porcję masy i przekładaj na mączny blat. Za pomocą widelca i obtoczonych w mące dłoni formuj kule, następnie lekko spłaszczaj, by otrzymać formę zgrabnych placuszków.
Na mocno rozgrzaną patelnię kładź serowe placki i smaż je na złoty kolor – przez 3-4 minuty z każdej strony. Racuszki wykładaj na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu i po chwili przekładaj na talerze. Smak placków z twarogu podkręci dodatek śmietany lub jogurtu, cukru pudru lub miodu i koniecznie spora porcja ulubionych owoców.
Pyszotka:)