Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z twarogu to świetny pomysł na rodzinne śniadanie. Podane z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, świeżymi owocami lub konfiturą stanowią smaczny i radosny początek dnia. Sukcesem placków jest dokładne odsączenie białego sera, dzięki czemu nie trzeba dodawać dużo mąki. W efekcie otrzymasz racuszki, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 171
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 102
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1220
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4158
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1200
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 171
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 102
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1220
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4158
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1200
Składniki
Miseczkę wyłóż kilkukrotnie złożoną gazą i wkrusz do niej ser. Następnie złóż boki gazy do środka, mocno skręć i maksymalnie odciśnij twaróg. Przełóż ser do miski. Następnie dodaj jajka, cukry, sól i utrzyj mikserem na gładką masę. Partiami dosypuj mąkę i wymieszaj całość. Nadal będą wyczuwalne grudki sera, a masa będzie dość kleista. Na płaskim talerzu lub powierzchni roboczej wysyp mąkę, nabieraj łyżką porcję masy i przekładaj na mączny blat. Za pomocą widelca i obtoczonych w mące dłoni formuj kule, następnie lekko spłaszczaj, by otrzymać formę zgrabnych placuszków.
Na mocno rozgrzaną patelnię kładź serowe placki i smaż je na złoty kolor – przez 3-4 minuty z każdej strony. Racuszki wykładaj na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu i po chwili przekładaj na talerze. Smak placków z twarogu podkręci dodatek śmietany lub jogurtu, cukru pudru lub miodu i koniecznie spora porcja ulubionych owoców.