Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z twarogu to świetny pomysł na rodzinne śniadanie. Podane z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, świeżymi owocami lub konfiturą stanowią smaczny i radosny początek dnia. Sukcesem placków jest dokładne odsączenie białego sera, dzięki czemu nie trzeba dodawać dużo mąki. W efekcie otrzymasz racuszki, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Przepis dnia
Polecam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu sernik, tym razem z brzoskwin...
Odsłon: 3562
Smaczna, prosta do przygotowania, idealna na każdą okazję.
Odsłon: 130
Idealny dodatek obiadowy lub do kanapek i hamburgerów.
Odsłon: 150
Przepis dnia
Polecam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu sernik, tym razem z brzoskwin...
Odsłon: 3562
Smaczna, prosta do przygotowania, idealna na każdą okazję.
Odsłon: 130
Idealny dodatek obiadowy lub do kanapek i hamburgerów.
Odsłon: 150
Składniki
Miseczkę wyłóż kilkukrotnie złożoną gazą i wkrusz do niej ser. Następnie złóż boki gazy do środka, mocno skręć i maksymalnie odciśnij twaróg. Przełóż ser do miski. Następnie dodaj jajka, cukry, sól i utrzyj mikserem na gładką masę. Partiami dosypuj mąkę i wymieszaj całość. Nadal będą wyczuwalne grudki sera, a masa będzie dość kleista. Na płaskim talerzu lub powierzchni roboczej wysyp mąkę, nabieraj łyżką porcję masy i przekładaj na mączny blat. Za pomocą widelca i obtoczonych w mące dłoni formuj kule, następnie lekko spłaszczaj, by otrzymać formę zgrabnych placuszków.
Na mocno rozgrzaną patelnię kładź serowe placki i smaż je na złoty kolor – przez 3-4 minuty z każdej strony. Racuszki wykładaj na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu i po chwili przekładaj na talerze. Smak placków z twarogu podkręci dodatek śmietany lub jogurtu, cukru pudru lub miodu i koniecznie spora porcja ulubionych owoców.