Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ze zsiadłego mleka to ciekawa alternatywa dla klasycznych pancakes lub naszej rodzimej modyfikacji z mlekiem. Zsiadłe mleko w tym daniu sprawdza się niesamowicie! Zapewnia plackom niezwykłego smaku, miękkości i aksamitną strukturę. To propozycja idealna na wspólne, rodzinne śniadanie – szczególnie jeśli w domu są niejadki. Świetnie smakują z dodatkiem owoców, dżemu czy miodu.
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 48
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 46
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1556
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1180
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 117
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 48
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 46
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1556
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1180
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 117
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i ostudź do temperatury pokojowej. Zsiadłe mleko wlej do głębokiej miski. Dodaj jajka i całość krótko wymieszaj.
Dodaj mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie zmiksuj mikserem na najwyższych obrotach. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję.
Na koniec dodaj roztopione wcześniej masło i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Możesz ponownie użyć miksera.
Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i dobrze rozprowadź za pomocą papierowego ręcznika. Smaż placki ze zsiadłego mleka partiami, na złoty kolor z obu stron. Na jeden placek wystarczą 1-2 łyżki ciasta. W razie potrzeby dolewaj po łyżce klarowanego masła między kolejnymi partami.
Podawaj w formie wieży, dzięki czemu placki zatrzymają wewnątrz ciepło i będą cały czas miękkie.