Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ze zsiadłego mleka to ciekawa alternatywa dla klasycznych pancakes lub naszej rodzimej modyfikacji z mlekiem. Zsiadłe mleko w tym daniu sprawdza się niesamowicie! Zapewnia plackom niezwykłego smaku, miękkości i aksamitną strukturę. To propozycja idealna na wspólne, rodzinne śniadanie – szczególnie jeśli w domu są niejadki. Świetnie smakują z dodatkiem owoców, dżemu czy miodu.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1271
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 684
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1381
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1271
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 684
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1381
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i ostudź do temperatury pokojowej. Zsiadłe mleko wlej do głębokiej miski. Dodaj jajka i całość krótko wymieszaj.
Dodaj mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie zmiksuj mikserem na najwyższych obrotach. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję.
Na koniec dodaj roztopione wcześniej masło i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Możesz ponownie użyć miksera.
Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i dobrze rozprowadź za pomocą papierowego ręcznika. Smaż placki ze zsiadłego mleka partiami, na złoty kolor z obu stron. Na jeden placek wystarczą 1-2 łyżki ciasta. W razie potrzeby dolewaj po łyżce klarowanego masła między kolejnymi partami.
Podawaj w formie wieży, dzięki czemu placki zatrzymają wewnątrz ciepło i będą cały czas miękkie.