Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ze zsiadłego mleka to ciekawa alternatywa dla klasycznych pancakes lub naszej rodzimej modyfikacji z mlekiem. Zsiadłe mleko w tym daniu sprawdza się niesamowicie! Zapewnia plackom niezwykłego smaku, miękkości i aksamitną strukturę. To propozycja idealna na wspólne, rodzinne śniadanie – szczególnie jeśli w domu są niejadki. Świetnie smakują z dodatkiem owoców, dżemu czy miodu.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8079
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1112
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11364
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 430
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8079
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1112
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11364
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 430
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i ostudź do temperatury pokojowej. Zsiadłe mleko wlej do głębokiej miski. Dodaj jajka i całość krótko wymieszaj.
Dodaj mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie zmiksuj mikserem na najwyższych obrotach. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję.
Na koniec dodaj roztopione wcześniej masło i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Możesz ponownie użyć miksera.
Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i dobrze rozprowadź za pomocą papierowego ręcznika. Smaż placki ze zsiadłego mleka partiami, na złoty kolor z obu stron. Na jeden placek wystarczą 1-2 łyżki ciasta. W razie potrzeby dolewaj po łyżce klarowanego masła między kolejnymi partami.
Podawaj w formie wieży, dzięki czemu placki zatrzymają wewnątrz ciepło i będą cały czas miękkie.