Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ze zsiadłego mleka to ciekawa alternatywa dla klasycznych pancakes lub naszej rodzimej modyfikacji z mlekiem. Zsiadłe mleko w tym daniu sprawdza się niesamowicie! Zapewnia plackom niezwykłego smaku, miękkości i aksamitną strukturę. To propozycja idealna na wspólne, rodzinne śniadanie – szczególnie jeśli w domu są niejadki. Świetnie smakują z dodatkiem owoców, dżemu czy miodu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20820
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20820
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i ostudź do temperatury pokojowej. Zsiadłe mleko wlej do głębokiej miski. Dodaj jajka i całość krótko wymieszaj.
Dodaj mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie zmiksuj mikserem na najwyższych obrotach. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję.
Na koniec dodaj roztopione wcześniej masło i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Możesz ponownie użyć miksera.
Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i dobrze rozprowadź za pomocą papierowego ręcznika. Smaż placki ze zsiadłego mleka partiami, na złoty kolor z obu stron. Na jeden placek wystarczą 1-2 łyżki ciasta. W razie potrzeby dolewaj po łyżce klarowanego masła między kolejnymi partami.
Podawaj w formie wieży, dzięki czemu placki zatrzymają wewnątrz ciepło i będą cały czas miękkie.