Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placki ziemniaczane"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, a następnie zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masę odstaw na 5 minut. Po tym czasie zlej ostrożnie gromadzący się sok (nie mieszaj masy ziemniaczanej, aby skrobia pozo- stała na dnie naczynia).
Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do masy ziemniaczanej. Cebulę obierz i drobno posiekaj, również dodaj do przygotowanej wcześniej masy na placki.
Na koniec wbij całe jajko i wsyp mąkę. Starannie wymieszaj. Z tymianku otrzyj listki. Masę na placki dopraw do smaku tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami dość duże i rumiane placki ziemniaczane. Po usmażeniu ułóż je na papierowych ręcznikach kuchennych lub na bibule, aby osącz je z nadmiaru tłuszczu.
Ser żółty (np. gouda, edamski, morski) zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj 1-2 ząbki czosnku. Wymieszaj ze startym żółtym serem.
Placki ułóż na blasze pokrytej pergaminem, posyp mieszanką. Zapiekaj chwilę w 200 st, aż ser się rozpuści.Źródło: Świat kobiety