Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami nachodzi mnie chęć powrotu do dziecinnych smaków i natychmiast pojawia się myśl o zrobieniu placków z ziemniaków. Jest to bardzo proste danie ale jak wiemy sukces tkwi w prostocie i smaku. I właśnie te danie posiada te dwa atuty. Ja trochę te danie zmodyfikowałem bo wiadomo trzeba się rozwijać i zmieniać.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub w robocie na tzw pulpę. Ja robię to robotem planetarnym i polecam takie rozwiązanie, ponieważ jest to oszczędność czasu. Obieramy cebulę i również ścieramy na tej samej tarce i dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy również mąkę, jajka, sól, pieprz, lubczyk. Kroimy boczek na małą kosteczkę i dadajemy do masy. Mieszamy całość.
Pieczarki, cebulę obieramy i kroimy na kostkę. Na patelnie wlewamy trochę oliwy i wkładamy składniki dodając sól i pieprz. Smażymy do miękkości i lekkiego przypalenia ale nie spalenia.
Na patelnię wlewamy oliwę jak będzie rozgrzana nakładamy większą łyżką masę ziemniaczaną i smażymy. Smażymy z dwóch stron najlepiej na złoty kolor. Ważnym jest by w środku placki były upieczone. Wersje końcowe są różne, ale ja przepadam za wersją placka z farszem pieczarkowym. Może też być placek z jogurtem lub ulubione mojej córki z wędzonym łososiem. I tak to mniej więcej wygląda. Jeśli podaba sie prosze kciuki do góry oraz proszę polecajcie znajomym. Smacznego
klasyka sprawdza się zawsze,zwłaszcza jak jest cudnie ciepło i mamy ochotę na...
Odsłon: 110
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 226
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 112
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 51
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 57
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 226
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 112
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 51
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 57
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub w robocie na tzw pulpę. Ja robię to robotem planetarnym i polecam takie rozwiązanie, ponieważ jest to oszczędność czasu. Obieramy cebulę i również ścieramy na tej samej tarce i dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy również mąkę, jajka, sól, pieprz, lubczyk. Kroimy boczek na małą kosteczkę i dadajemy do masy. Mieszamy całość.
Pieczarki, cebulę obieramy i kroimy na kostkę. Na patelnie wlewamy trochę oliwy i wkładamy składniki dodając sól i pieprz. Smażymy do miękkości i lekkiego przypalenia ale nie spalenia.
Na patelnię wlewamy oliwę jak będzie rozgrzana nakładamy większą łyżką masę ziemniaczaną i smażymy. Smażymy z dwóch stron najlepiej na złoty kolor. Ważnym jest by w środku placki były upieczone. Wersje końcowe są różne, ale ja przepadam za wersją placka z farszem pieczarkowym. Może też być placek z jogurtem lub ulubione mojej córki z wędzonym łososiem. I tak to mniej więcej wygląda. Jeśli podaba sie prosze kciuki do góry oraz proszę polecajcie znajomym. Smacznego
Przepisy Dania główne
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Dania główne
Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 513
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 3028