Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane do dietetycznych dań się nie zaliczają, dużą zawartość kalorii w sobie mają, bo na oleju je smażymy, ale po mimo tego i tak je lubimy. Za często ich nie zjadamy, ale za to nowych smaków szukamy. Każdy ma zapewne swój przepis ulubiony, już sprawdzony, z cukinią też pewnie znacie, ale może inaczej doprawiacie. Ja proponuję moją wersję przygotować i ich spróbować. Chrupiące z delikatnym wypełnieniem, i dobrym, na ostro doprawieniem.
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 57
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 153
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 197
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 400
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 57
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 153
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 197
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 400
Składniki
Potrzebujemy, dużą miskę, duże gęste sito, tarkę, małe sitko. Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub drobno miksujemy. Cebulę ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu, żeby sok do niego ściekał. Cukinię razem ze skórką trzemy na tarce o największych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy i delikatnie odciskamy. Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie przekładamy ziemniaki z cukinią. Dodajemy pieprz, posiekany drobno koperek, chili, pieprz i sól do smaku. Jajko roztrzepujemy z curry, przelewamy do warzyw mieszamy. Na samym końcu dodajemy mąkę bezpośrednio przesianą z sitka. Całość mieszamy i małymi porcjami smażymy na oleju rzepakowym do uzyskania złotego koloru. Rada: żeby dokładnie sprawdzić smak placków, czy są wystarczająco słone i ostre, należy na próbę usmażyć jednego. Placki po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Można podawać z jogurtem naturalnym, kefirem czy śmietaną.