Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z kurkami i boczkiem
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 139
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 139
Składniki
Obrane ziemniaki i zetrzyj na średnich oczkach. Przełóż na durszlak aby odsączyć z nadmiaru wody. Zetrzyj cebulę i odstaw na bok. Do odsączonych ziemniaków dodaj krochmal, który utworzył się na dnie garnka do którego odsączała się woda z ziemniaków. Wbij jaja, dodaj mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj. Smaż rumiane placki na dobrze rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni zrumień boczek z łyżką oleju, posiekaj cebulę w kostkę razem z czosnkiem, podsmaż chwilkę aż się zeszkli. Na koniec dodaj umyte kurki. Duś kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba, gdyż boczek jest słony. Posyp sporą ilością natki i kopru. Podawaj na talerzach z kleksem kwaśnej śmietany.