Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z marchewką i pokrzywami

Placki ziemniaczane z marchewką i pokrzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 178

Placki ziemniaczane są bardzo popularne i jest to jedno z ulubionych dań. Lubię eksperymentować więc dodałam do ciasta ziemniaczanego świeże pokrzywy i marchewkę, były pyszne.

Składniki

  • ziemniaki 70 -80 dag
  • marchewka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • młoda pokrzywa siekana 3- 4 łyżki
  • szczypiorek posiekany 2 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • śmietana gęsta 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/3 łyżeczki
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane z marchewką i pokrzywami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchew obrać.

    Szczypior z cebuli i pokrzywy umyć, osuszyć, posiekać.


  2. Ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach, osączyć na sicie.

  3. Przełożyć do miski, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, posiekaną cebulę, szczypior, pokrzywy, obie mąki, jajko i śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.


  4. Łyżką nakładać porcje ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor, usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń