Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane są bardzo popularne i jest to jedno z ulubionych dań. Lubię eksperymentować więc dodałam do ciasta ziemniaczanego świeże pokrzywy i marchewkę, były pyszne.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 894
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 518
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 894
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 518
Składniki
Ziemniaki i marchew obrać. Szczypior z cebuli i pokrzywy umyć, osuszyć, posiekać.
Ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach, osączyć na sicie.
Przełożyć do miski, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, posiekaną cebulę, szczypior, pokrzywy, obie mąki, jajko i śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Łyżką nakładać porcje ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor, usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.