Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placki ziemniaczane ze śledziem"
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1130
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 661
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 685
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1130
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 661
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 685
Składniki
Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj. Kilka ziemniaków i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pozostałe ziemniaki – na tarce o małych oczkach.
Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj (lub zetrzyj na tarce) i dodaj do startych warzyw. Wbij całe jajko, dosyp oba rodzaje mąki i wymieszaj. Przypraw solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj po porcji ciasta na placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor, a następnie układaj na papierowym ręczniku, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Śledzie obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko i cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a następnie skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z pokrojonymi śledziami.
Kremówkę ubij na półsztywno i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Dopraw pieprzem ziołowym, dodaj posiekany koperek. Sos wymieszaj z sałatką śledziową.
Na ogrzanych talerzach ułóż ciepłe placki ziemniaczane, a na nich po porcji sałatki śledziowej.
<strong>: 65 minut. Porcja: 385 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie