Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzień dobry! Dzisiaj zapraszam Was na proste w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne placuszki z kaszy gryczanej i świeżych daktyli. Placuszki nie zawierają glutenu ani laktozy. Przygotowuje się je bez jajek, mąki oraz mleka. Są świetne jako samodzielne danie lub słodka przekąska energetyczna. Smacznie polecam! :)
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 85
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 33
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 296
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 85
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 33
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 296
Składniki
Kaszę gryczaną płuczemy pod zimną wodą, a następnie zalewamy ją 1/2 litra letniej wody i odstawiamy na noc do namaczania. Następnie odcedzamy kaszę, dodajemy do niej miód, sok z cytryny, świeże daktyle (pamiętajmy o usunięciu pestek) oraz szczyptę soli i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Porcje masy wykładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem. Świetnie smakują ze świeżymi owocami i jogurtem greckim. W wersji wegańskiej miód możemy zastąpić syropem klonowym. Życzę smacznego! :)