Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzień dobry! Dzisiaj zapraszam Was na proste w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne placuszki z kaszy gryczanej i świeżych daktyli. Placuszki nie zawierają glutenu ani laktozy. Przygotowuje się je bez jajek, mąki oraz mleka. Są świetne jako samodzielne danie lub słodka przekąska energetyczna. Smacznie polecam! :)
Kaszę gryczaną płuczemy pod zimną wodą, a następnie zalewamy ją 1/2 litra letniej wody i odstawiamy na noc do namaczania. Następnie odcedzamy kaszę, dodajemy do niej miód, sok z cytryny, świeże daktyle (pamiętajmy o usunięciu pestek) oraz szczyptę soli i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Porcje masy wykładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem.
Świetnie smakują ze świeżymi owocami i jogurtem greckim.
W wersji wegańskiej miód możemy zastąpić syropem klonowym.
Życzę smacznego! :)
Kasza gryczana na mleku to propozycja na smakowity początek dnia. Jest to rod...
Odsłon: 1459
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 36
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7869
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2145
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30040
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 36
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7869
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2145
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30040
Składniki
Kaszę gryczaną płuczemy pod zimną wodą, a następnie zalewamy ją 1/2 litra letniej wody i odstawiamy na noc do namaczania. Następnie odcedzamy kaszę, dodajemy do niej miód, sok z cytryny, świeże daktyle (pamiętajmy o usunięciu pestek) oraz szczyptę soli i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Porcje masy wykładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem. Świetnie smakują ze świeżymi owocami i jogurtem greckim. W wersji wegańskiej miód możemy zastąpić syropem klonowym. Życzę smacznego! :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pieczony filet z żurawiną
Dania główne
Roladki ze śliwką w sosie serowym
Dania główne
Naleśniki podstawowe
Dania główne
Udka zapiekane w majonezie
Pieczony filet z żurawiną
Smaczne danie obiadowe, pokochasz te pieczone piersi kurczaka z żurawiną. Zdr...
Odsłon: 4
Roladki ze śliwką w sosie serowym
Roladki ze schabu z obłędnym nadzieniem, bo ile można jeść tradycyjne schabow...
Odsłon: 6