Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fermentowane płatki oraz świeże warzywa powodują, że danie jest lekkie i łatwostrawne, nie obciąża układu pokarmowego. Można też spróbować upiec je na blasze wyłożonej papierem ( w gorącym piekarniku), wtedy będą delikatniejsze i mniej kaloryczne. Dodatek różnych surówek i kiszonek czyni ten obiad jeszcze zdrowszą propozycją. Spróbujcie koniecznie, smacznego!
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 599
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1566
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27714
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 3782
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 599
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1566
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27714
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 3782
Składniki
Najpierw trzeba zrobić fermentowane płatki. Trzy pierwsze wymienione składniki (płatki, woda, zakwas) zmieszać w misce, nakryć folią i pozostawić na blacie na całą noc. W tym czasie płatki powinny sfermentować i uzyskać lekko kwaskowy smak, staną się też o wiele lżej strawne, a ich składniki – łatwiej przyswajalne. Tak przygotowane płatki można zjeść z dodatkiem owoców i jogurtu lub kefiru, albo wstawić do lodówki i zapomnieć o nich na około 3 dni (można dłużej, można krócej). A po odkryciu miseczki w lodówce zrobić z nich na przykład placki.
Fermentujące płatki są lżej strawne, a z wyglądu można je poznać po tym, że "bąbelkują".
Fermentowane płatki wylać na sito i w miarę dokładnie wycisnąć łyżką. Wrzucić ponownie do miseczki (wodę można zachować do zakwaszenia następnej porcji płatków).
Dodać rozdrobnione warzywa (marchew, cebulę, czosnek, natkę).
Jajka roztrzepać i wymieszać z przyprawami i ziołami.
Soli wystarczy płaska łyżeczka. Wlać do miski z płatkami i wymieszać dokładnie.
Kłaść łyżką placuszki na rozgrzaną patelnię z cieniutką warstewką oleju, rozpłaszczać lekko i smażyć z obu stron ...
... na rumiano.
Podawać z porcją sałatek, kiszonek, surówek. Można dodać kleks gęstego jogurtu, śmietany albo sosu czosnkowego, a nawet keczupu, ale placuszki z płatków mają na tyle wyrazisty smak, że mnie smakują najbardziej bez tych wszystkich kleksów.
Placki są wprawdzie smażone, ale nie piją tłuszczu, dlatego wystarczy naprawdę cieniutka warstwa oleju. Najlepiej użyć dobrej jakości rzepakowego albo kokosowego. A fermentowane płatki oraz świeże warzywa powodują, że danie jest lekkie i łatwostrawne, nie obciąża układu pokarmowego. Można też spróbować upiec je na blasze wyłożonej papierem ( w gorącym piekarniku), wtedy będą delikatniejsze i mniej kaloryczne. Dodatek różnych surówek i kiszonek czyni ten obiad jeszcze zdrowszą propozycją. Spróbujcie koniecznie, smacznego!