Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe placuszki z mało w Polsce popularnej (a jakże niesłusznie!) soczewicy. Samo zdrowie!
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 186
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104531
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9051
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 186
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104531
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9051
Składniki
Soczewicę przepłukać i namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 2 godz. Po tym czasie zeszklić na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę, zalać 500 ml wody (z tej, w której moczyła się soczewica), dodać curry i soczewicę - ugotować do miękkości. Miękką soczewicę (wraz z cebulą) przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać żółtka, kaszę, sól i ew. pieprz (jest składnikiem curry!). Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe placuszki (uwaga! - lubią się rozpadać; dobrze jest wtedy dodać jeszcze troszkę kaszy do masy) i smażyć na złoty kolor. Podawać w towarzystwie świeżych warzyw, surówek, sałatek