Przepis wart wypróbowania: "Placuszki ze śledziem"
Placuszki ze śledziem
Składniki
- 25 dag płatków owsianych zwykłych lub górskich
- 3 szklanki śmietanki
- 3-4 solone filety śledziowe
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej
Składniki
- 25 dag płatków owsianych zwykłych lub górskich
- 3 szklanki śmietanki
- 3-4 solone filety śledziowe
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej

Etapy przygotowania
Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie, odstaw, aby usunąć nadmiar soli. Potem odsącz z wody. Płatki owsiane wsyp do miski, zalej śmietanką. Odstaw na 3 godziny, aby namiękły.
Filety drobniutko pokrój. Dodaj do płatków owsianych, wymieszaj, przypraw. Jeśli masa jest za rzadka, wsyp trochę pszennej mąki.
Na patelni rozgrzej większą ilość oleju. Łyżką nakładaj porcje masy. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Serwuj jako gorącą przystawkę. Przed podaniem udekoruj kleksem bitej śmietany oraz gałązką koperku.
Do masy owsianej możesz wsypać trochę posiekanej natki, koperku albo szczypiorku.Źródło: Takie jest życie
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)


Składniki
- 25 dag płatków owsianych zwykłych lub górskich
- 3 szklanki śmietanki
- 3-4 solone filety śledziowe
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej
Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie, odstaw, aby usunąć nadmiar soli. Potem odsącz z wody. Płatki owsiane wsyp do miski, zalej śmietanką. Odstaw na 3 godziny, aby namiękły.
Filety drobniutko pokrój. Dodaj do płatków owsianych, wymieszaj, przypraw. Jeśli masa jest za rzadka, wsyp trochę pszennej mąki.
Na patelni rozgrzej większą ilość oleju. Łyżką nakładaj porcje masy. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Serwuj jako gorącą przystawkę. Przed podaniem udekoruj kleksem bitej śmietany oraz gałązką koperku.
Do masy owsianej możesz wsypać trochę posiekanej natki, koperku albo szczypiorku.Źródło: Takie jest życie