Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe włoskie ciasteczka pistacjowe. są pyszne i proste w przygotowaniu Biscotti al pistacchio.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118695
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8651
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3167
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2478
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118695
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8651
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3167
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2478
Składniki
W mikserze ubić zimne masło, cukier i szczyptę soli.
Dodać żółtka i miksować na gładką masę. Wsypać wymieszane mąki i dalej miksować na jednolite ciasto.
Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 3–4 godziny, aż będzie dobrze schłodzone. Można też przygotować ciasto dzień wcześniej i zostawić je na noc w lodówce.
Potem wyrabiać ciasto ręcznie przez kilka sekund, aby znów stało się elastyczne, a następnie rozwałkować na grubość około 5 -4 mm.
Z ciasta wycinać krążki o średnicy 4-5 cm. Za pomocą słomki w co drugim ciasteczku wyciąć 5 otworów typowych dla baiocchi.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 13 minut. Ostudzić.
Przełożyć kremem, pastą pistacjową.