Do góry

Dania główne Przepis na:

Plasterki ziemniaczane oraz swojska kaszanka z cebulką

Plasterki ziemniaczane oraz swojska kaszanka z cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7082

Dodano:

Odsłon: 264

Lubicie szybkie dania obiadowe ? Dziś właśnie przygotowałam takie danie gotowe w zaledwie piętnaście minut, myślę że chętnie z niego skorzystacie ponieważ jest banalnie prosty w przygotowaniu

Składniki

  • 400-500 g swojskiej lub kupnej kaszanki,
  • 2,5 kg ziemniaków 10 dużych sztuk,
  • 3 sztuki średniej wielkości cebul,
  • 8 - 10 łyżek oleju,
  • 1,5 łyżeczki soli drobnej
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Plasterki ziemniaczane oraz swojska kaszanka z cebulką

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i dokładnie umyć następnie nożem lub za pomocą obieraczki pokroić w plastry dowolnej grubości. Na głębszą patelnię wlać oleju aby zakryło dno patelni, rozgrzać go a następnie przełożyć przygotowane plasterki nakryć pokrywką i smażyć dusząc do ich miękkości i ładnego zarumienienia. Pod koniec gdy plasterki są już miękkie i ładnie zarumienione wsypać sól i wymieszać po całości

  2. W trakcie gdy plasterki duszą się na średnim ogniu na drugiej patelni przygotować kaszankę, do patelni wlać trzy łyżki oleju, dodać cebulę pokrojoną w piórka i podsmażyć ją na lekko rumiany kolor. Następnie wkroić kaszankę swojską lub kupną bez flaka i podsmażyć aż kaszanka się rozpadnie

  3. Tak przygotowane danie nadaje się dla zapracowanych lub jeżeli nie mamy czasu aby coś przygotować na szybko. Moje jedzonko podałam dodatkowo z pomidorami Lima moimi ulubionymi z solą i pieprzem naturalnym a do popicia zimny kefir. Jeżeli są osoby które nie znoszą kaszanki można podać same plasterki np. z jajkiem sadzonym lub ulubionym kawałkiem mięsa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń