Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od jakiegoś czasu szukamy produktów o niskim IG. Tym razem trafiliśmy na platany. Jedliśmy już wcześniej w Hiszpanii, choć nie zdawaliśmy sobie z ich zastosowania w diecie cukrzycowej.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 24776
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9590
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2112
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4113
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 773
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 380
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 24776
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9590
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2112
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4113
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 773
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 380
Składniki
Zielone platany pochodzą z tej samej grupy roślin, co banany. Są większe, posiadają więcej skrobi i znacznie mniej cukru. Przy okazji, cukrzycy mogą jeść zielone banany, które zawierają niski IG. W smaku, te zielone przypominają ziemniaka, na zębach czuć skrobię. Jak ktoś jadł zielonego banana, to wie o czym mowa. Gotowane platany doskonale sprawdzają się w daniach z drobiem i owocami morza. Średni platan jest nośnikiem ok. 220 kcal i źródłem błonnika oraz potasu. Jest produktem węglowodanowym, ze względu na niską ilość białka, nie zawiera wielu aminokwasów. Niska zawartość tłuszczu, a wysoka skrobi stanowi idealną dietę dla osób w podeszłym wieku, które cierpią na chorobę wrzodową lub zapalenie jelita grubego. W przeciwieństwie do ziemniaków i zbóż, mają niski IG, który powoduje powolny wzrost i niewielki wzrost poziomu cukru czyli niewielki wyrzut insuliny.