Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pleskawica to hamburger, ale wywodzący się z Bałkanów - szczególnie popularny w Serbii, Chorwacji i Czarnogórze. Charakteryzuje się bardzo mocnym i pikantnym smakiem. Zamiast majonezu znajduje się tu Urnebes – sos powstały z ostrych papryczek, sera feta oraz serka śmietankowego.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 183
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104527
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9050
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 183
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104527
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9050
Składniki
Przygotuj sos Urnebes. Papryczki podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 250 st. Celsjusza przez kilka minut, do delikatnego zwęglenia skórek. Obracaj je równomiernie w trakcie pieczenia. Wyjmij, ostudź i obierz z pestek oraz skórki. Papryki, ser feta, serek śmietankowy, czosnek i paprykę umieść w misce i rozbełtaj wszystko widelcem do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji z grudkami.
Przygotuj pleskawicę. Boczek bardzo drobno pokrój. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W misce umieść mięso mielone, boczek, cebulę, paprykę, sól, pieprz i sodę oczyszczoną. Wymieszaj całość rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji. Podziel masę na 6 części i z każdej uformuj płaskiego burgera. Burgery usmaż na patelni lub na grillu przez 5 minut z każdej strony. Odłóż je na talerz na 5 minut do odpoczynku.
Bułkę rozkrój wzdłuż na pół. Na jednej połówce połóż po kilka plasterków pomidora. Na to połóż kotlet i solidną warstwę Urnebes. Posyp siekaną czerwoną papryką i przykryj drugą połówką bułki. Powtórz z pozostałymi bułkami i burgerami. Pleskawicę podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło.