Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pleskawica to hamburger, ale wywodzący się z Bałkanów - szczególnie popularny w Serbii, Chorwacji i Czarnogórze. Charakteryzuje się bardzo mocnym i pikantnym smakiem. Zamiast majonezu znajduje się tu Urnebes – sos powstały z ostrych papryczek, sera feta oraz serka śmietankowego.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 461
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 799
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 461
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 799
Składniki
Przygotuj sos Urnebes. Papryczki podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 250 st. Celsjusza przez kilka minut, do delikatnego zwęglenia skórek. Obracaj je równomiernie w trakcie pieczenia. Wyjmij, ostudź i obierz z pestek oraz skórki. Papryki, ser feta, serek śmietankowy, czosnek i paprykę umieść w misce i rozbełtaj wszystko widelcem do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji z grudkami.
Przygotuj pleskawicę. Boczek bardzo drobno pokrój. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W misce umieść mięso mielone, boczek, cebulę, paprykę, sól, pieprz i sodę oczyszczoną. Wymieszaj całość rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji. Podziel masę na 6 części i z każdej uformuj płaskiego burgera. Burgery usmaż na patelni lub na grillu przez 5 minut z każdej strony. Odłóż je na talerz na 5 minut do odpoczynku.
Bułkę rozkrój wzdłuż na pół. Na jednej połówce połóż po kilka plasterków pomidora. Na to połóż kotlet i solidną warstwę Urnebes. Posyp siekaną czerwoną papryką i przykryj drugą połówką bułki. Powtórz z pozostałymi bułkami i burgerami. Pleskawicę podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło.